Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
od trnja do zvijezda

Novu sezonu u pravom cirkusu najavili gutači vatre i plamteće zvijezde

19.05.2015., Zagreb - U predvorju koncertne dvorane Vatroslav Lisinski odrzana je zajednicka konferencija za medije i predstavljanje programa nove koncertne sezone Lisinskog i Zagrebacke filharmonije.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
20.05.2015.
u 15:53

Kako je Večernjakov novinar 'spasio' dan u paru s Matejem Meštrovićem

Usred konferencije za novinare u Lisinskom, pred kolegama kritičarima i gradskim veleuzvanicima, od Milana Bandića naniže, Matej Meštrović me je prozvao i pozvao za klavir. Trebala mu je treća ruka za solističku dionicu u početnom ulomku Proljeća iz Vivaldijevih Godišnjih doba. Rekli su mi poslije da se nisam obrukao i da sam sačuvao obraz kritičarske profesije. Pao je i pljesak, a ja još po portalima tražim naslov "Pofuk pokorio Lisinski".

Pod paskom cijelog odreda

No, konkurencija je bila prejaka jer Dražen Siriščević je, po običaju, izrežirao cijeli cirkus: gutača vatre, plamteću petokraku zvijezdu i pravi vatromet na petokrakoj torti. Pod paskom cijelog odreda vatrogasaca, sve je to bilo ilustracija nove koncertne sezone koja će, kako je rekao ravnatelj Lisinskog, biti zvjezdana, vatrena i slatka pod geslom "Od Trnja do zvijezda". (Za one koji ne znaju, Trnje je kvart u kojem je sagrađen Lisinski.)

Zvijezda neće nedostajati ni u ciklusu Lisinski subotom ni na koncertima Zagrebačke filharmonije, a najveća atrakcija novi je ciklus Lisinski arioso u kojem će nastupiti četiri operne megazvijezde: Anja Harteros, Elina Garanča, Thomas Hampson i Dmitrij Hvorostovskij.

Iz bogate ponude ciklusa Lisinski subotom treba svakako izdvojiti recital Ive Pogorelića s najnovijim programom (Schumann, Liszt, Brahms, Stravinski), kao i koncertnu proslavu 75. rođendana Stephena Bishopa.

Riječ dana na konferenciji u Lisinskom bila je i "zajedništvo". Milan Bandić bio je osobito zadovoljan što za istim stolom sjede i svoje sezone zajednički najavljuju ravnatelji dviju kapitalnih gradskih i nacionalnih kulturnih institucija: šef Lisinskog Siriščević i ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch. Njihove su pretplate u prodaji i još uvijek pružaju mogućnost da se za mnogo manje novca nego u ostatku Europske unije čuje vrhunska klasična glazba s monumentalnim djelima kao što su Mahlerove simfonije, koje i sljedeće sezone, uz ostalo, u svoja tri ciklusa svira Zagrebačka filharmonija.

Milenković, ne Pofuk

Dmitrij Kitajenko ostaje vjeran Zagrebu, više će puta dirigirati i izabrani budući šef-dirigent David Danzmayr, a sjajna je vijest što pred orkestar ponovno dolazi i omiljeni bivši šef-dirigent, sjajan japanski maestro Kazushi Ono.

Zajedničko će biti i otvorenje koncertne sezone u Lisinskom 26. rujna: Vivaldijeva Godišnja doba s balkanskim ritmovima i harmonijama u izvedbi Mateja Meštrovića i ne Branimira Pofuka, nego Stefana Milenkovića, Zagrebačkih solista i ansambla Sudar Percussion. A možda pozovu i mene...

>> Vivaldijeva četiri godišnja doba nakon Mateja Meštrovića više nikad neće biti ista

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije