Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAGREBAČKA FILHARMONIJA PREDSTAVILA NOVU SEZONU

Novi glazbeni sjaj najboljeg hrvatskog orkestra

Zagrebačka filharmonija
Foto: PR FOTO
1/5
25.05.2016.
u 11:20

„Ponosite se Filharmonijom! Zagrepčani moraju znati da im je Filharmonija sigurno najbolji reprezent“.

Riječi su to jednog od najvećih dirigenata današnjice, ujedno i umjetničkog savjetnika Zagrebačke filharmonije, maestra Dmitrija Kitajenka. Sa jubilarnih 145 godina „na leđima“ orkestra i njegovih vrhunskih, profesionalnih glazbenika kao i tradicije muziciranja na najvišoj umjetničkoj razini, Zagrebačka filharmonija, unatoč vremešnosti, sa svakom novom sezonom nastoji ići ukorak s vremenom.
Zagrebačka filharmonija ove je sezone pripremila mnoštvo raznovrsnih i visokokvalitetnih koncerata koji će zadovoljiti povećane potrebe za kulturnim sadržajima u gradu Zagrebu, ali i glazbene ukuse onih najzahtjevnijih.

Koncert otvorenja sezone uvijek je prvorazredni kulturni događaj s pažljivo biranim programom i umjetnicima - pod ravnanjem novog karizmatičnog šefa dirigenta Zagrebačke filharmonije, Davida Danzmayra, na koncertu će solistički nastupiti mladi hrvatski pijanist Aljoša Jurinić, finalist prestižnog Frédéric Chopen pijanističkog natjecanja u Varšavi i jedini pijanist koji je sa svojih 26 godina bio pozvan nastupiti u njujorškom Carnegie Hallu. Sezonu ćemo otvoriti 23. rujna 2016.

Nakon dugih sedam godina, Zagrebačka filharmonija ima šefa dirigenta, osobu koja će voditi i umjetnički usmjeravati orkestar. Veliki Lovro von Matačić, Milan Horvat, Pavle Dešpalj, u skorijoj povijesti omiljeni Kazushi Ono, Vjekoslav Šutej... imali su čast obavljati tu važnu funkciju. Sada ju preuzima jedan od najboljih dirigenata mlađe generacije, karizmatični maestro David Danzmayr.

Pod vodstvom svog šefa dirigenta Davida Danzmayra te Dmitrija Kitajenka u svojstvu umjetničkog savjetnika, Zagrebačka filharmonija nastavlja svoju uspješnu koncertnu djelatnost. Jedan od najvećih dirigenata današnjice, maestro Dmitrij Kitajenko, pod čijim je dirigentskim vodstvom, od početka suradnje, orkestar dobio novi umjetnički zamah, ravnat će Zagrebačkom filharmonijom na čak devet koncerata ove sezone.

Redoviti ciklusi Zagrebačke filharmonije - Crveni i Plavi, nude ukupno 21 koncert čiste i profinjene klasike: u goste nam dolazi briljantni violončelist Alexander Rudin, virtuozni violinist Benjamin Schmid, sjajna pijanistica Elena Baškirova, karizmatična Dubravka Mušović Šeparović, a osobito smo ponosni što će solističke koncerte imati članovi orkestra Zagrebačke filharmonije: koncertni majstori Orest Shourgot i Martin Draušnik, koncertna majstorica Sidonija Lebar,violončelist Smiljan Mrčela, kontrabasist Nikša Bobetko, hornist Viktor Kirčenkov i tubist Krunoslav Babić.

Na dan obilježavanja 25 godina hrvatskog Grada heroja, Zagrebačka filharmonija održat će veliki koncert za Vukovar. Suradnja sa Gradom Vukovarom traje od devedesetih godina kada je orkestar, na ruševinama dvorca Eltz, održao koncert za sve njegove građane. Od tada, svake godine nastupa u Vukovaru, a ove godine, dodatno će uveličati svečanost obilježavanja i velikim koncertom u Lisinskom.

Zagrebačka filharmonija u novoj se sezoni „OFF-nula“. Novo ruho starog Bijelog ciklusa - OFF ciklus, nudi šest programski raznolikih, ali zanimljivih koncerata. Arsen Dedić odabrao je Zagrebačku filharmoniju prilikom proslave svojih pola stoljeća na glazbenoj sceni. Tu čast Zagrebačka filharmonija uzvratit će mu koncertom njemu u čast, a na sceni će, umjesto Arsena, biti Gabi Novak i Matija Dedić.

U sklopu OFF ciklusa sa Zagrebačkom filharmonijom koncert će održati „kralj violine“ Roby Lakatos. Ovaj briljantni violinist uspješno spaja elemente svoje nacionalne- mađarske romske glazbe, s klasičnom glazbom i jazzom. Herbie Hancock, Quincy Jones, veliki Sir Yehudi Menuhin, Londonska filharmonija, samo su neki s kojima je ovaj „violinski genij“ surađivao i koje je (već) oduševio.

Projekti za djecu i mlade važan su dio djelatnosti orkestra. U skladu sa svojom misijom približavanja klasične glazbe mlađim generacijama te otvaranja orkestra, osobit fokus na to stavljen je u nadolazećoj sezoni.
Pod geslom „Upoznati orkestar, znači zavoljeti ga“, više od tisuću djece već je „odškrinulo“ vrata, a poziv da dođu, sjednu u orkestar, poslušaju probu, upoznaju glazbenike, isprobaju instrumente, otkriju skrivene prostore dvorane Lisinski - je otvoren. U Zagrebačkoj filharmoniji kalendarska godina se sastoji od 365 „Dana odškrinutih vrata“.

Glazbeno –scenska predstava „Zimogrrrrozni“ za najmlađe uzraste nastala je u glazbenom pogonu Zagrebačke filharmonije, režiji Petre Radin i glumačkoj izvedbi kazališta Tvornica lutaka. Izvedbe „Zimogrrroznog“ na rasporedu su u prosincu.

Novi šef dirigent povest će nas u čarobni svijet Disneyeve glazbe, a mnogobrojne fanove „Star warsa“ razveselit će vijest da će se u ožujku, u suradnji sa Hrvatskom glazbenom mladeži, Zagrebačka filharmonija sprema u „zvjezdane glazbene daljine i ratove“.

Nakon Nosferatua, Krstarice Potemkin, Chaplinovih Cirkusa te Mališana, u studenom i prosincu 2016. u sklopu popularne Fil(m)harmonije, u kinu Europa očekuju Vas novi filmski naslovi kultnih starih nijemih filmova uz glazbenu pratnju Zagrebačke filharmonije.

U mnoštvu blagdanskih događanja, Božićni koncert Zagrebačke filharmonije i Husar&Tomčić ansambla svakako će biti jedan od zapaženijih. Mladenačka energija ovih sjajnih vokala i božićni duh u stilu Broadwaya , 16. prosinca zaokupit će Lisinski.

Zagrebačka filharmonija će i u novoj sezoni podržati humanitarnu akciju Rotary kluba Zagreba 1242 „Pokaži ljubav“. Nakon prošlogodišnjeg uspjeha spomenute akcije kada su koncertom prikupljena sredstva, a Klaićevoj bolnici potom kupljen novi oftalmoskop, ove godine sredstva će se prikupljati za Centar za odgoj i obrazovanje slijepih osoba „Vinko Bek“.

Suradnja sa Zakladom Ana Rukavina nastavlja se i u sezoni pred nama, a tim humanitarnim koncertom prisjećamo se Ane Rukavine i maestra Vjekoslava Šuteja.

Nakon uspješnog nastupa na najprestižnijoj američkoj glazbenoj adresi, njujorškom Carnegie Hallu u veljači ove godine, orkestar Zagrebačke filharmonije čeka i turneja po Kini. Osam gradova, osam koncerata - s velikim finalom turneje u najvećem kineskom gradu, „Biseru Orijenta“ - Šangaju.
U skladu sa tradicijom svih velikih orkestara, naš orkestar nakon svog tradicionalnog Filharmonijskog bala, putuje u Salzburg gdje će održati svečani koncert u novogodišnje jutro u „Mozartovom gradu“

Novu sezonu predstavili su ravnatelj Zagrebačke filharmonije, g. Mirko Boch, predsjednik Obrtničke komore Zagreb
g. Mirza Šabić, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, g. Tedi Lušetić te novi šef dirigent maestro David Danzmayr.

Globalna popularnost svjetske violončelističke senzacije 2Cellos nije promjenila Stjepana Hausera i Luku Šulića. Ne kažu uzalud „Svugdje je lijepo, ali doma je najljepše“. Popularni 2Cellosi putem skypa su poslali pozdrave i zaželjeli našem najboljem Orkestru uspješnu sezonu te najavili svoj rođendanski koncert na popularnom Tomislavcu, 2. srpnja u sklopu festivala Zagreb classic.

Uz potporu Grada Zagreba, gradonačelnika g. Milana Bandića, u suradnji sa Obrtničkom komorom Zagreb, vrijednim sponzorima te prijateljima i suradnicima iz kulturnog i društvenog života, Zagrebačka filharmonija ulazi u novu sezonu 2016./2017.!    

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije