Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebačka filharmonija

Ne propustite dva nezaboravna glazbena putovanja

Zagrebačka filharmonija
Promo
20.02.2017.
u 10:54

Proslavljeni dirigent, dugogodišnji umjetnički savjetnik Zagrebačke filharmonije i miljenik zagrebačke publike, Dmitrij Kitajenko, vraća se u Zagreb s repertoarom koji će zadovoljiti i one najizbirljivije. U dva dana vrhunskog glazbenog doživljaja u sklopu Crvenog i Plavog ciklusa 23. i 24. veljače, publika će imati priliku čuti djela Richarda Straussa, Manuela de Falle, Georgea Gershwina i Roberta Russella Bennetta, a drugoga dana i Maxa Brucha gdje će moći uživati i u solističkoj izvedbi koncertne majstorije Zagrebačke filharmonije, Sidonije Lebar.

O umjetničkom savjetniku, šefu dirigentu Dmitriju Kitajenku, mnogo je toga rečeno, ali ako ste i samo jednom bili na koncertu pod njegovim ravnanjem, znate da njegovo dirigiranje govori više od grandioznih natpisa i najava te da je samo sebi najbolja promocija. Više od 250 snimljenih nosača zvuka s prestižnim orkestrima diljem svijeta (od kojih bi posebno trebalo izdvojiti snimke s Moskovskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Frankfurtskog radija, Bergenskom filharmonijom i Danskim nacionalnim orkestrom), nagrada za životno djelo ICMA-e (International Classical Music Award) 2015. godine , dugogodišnja suradnja s Gürzenich orkestrom iz Kölna čiji je i počasni dirigent, samo su neka od brojnih postignuća jednog od najuspješnijih dirigenata današnjice koji je svojim umjetničkim poletom i žarom započeo i jednu novu eru Zagrebačke filharmonije.

Koncertna majstorica Sidonija Lebar od 1991. godine stalna je članica Zagrebačke filharmonije, a od 1994. i koncertna majstorica našeg orkestra. Za svoj je doprinos glazbenoj izvrsnost orkestra i izvanrednu umjetničku kvalitetu, dobila i Srebrnu medalju u povodu 130. obljetnice Zagrebačke filharmonije. U Zagrebu djeluje kao koncertna majstorica orkestra HNK, Simfonijskog orkestra HRT-a, Hrvatskog komornog orkestra te kao vanjska članica Zagrebačkih solista. Održava i solističke recitale, nastupala je kao solistica sa domaćim i stranim orkestrima, a potvrda njene kvalitete je i nagrada Porin 2008. godine za najbolji album klasične glazbe koji je snimila sa Zagrebačkom filharmonijom i dirigentom Pavlom Dešpaljem.

Raznovrsni glazbeni program provest će nas kroz različita razdoblja i glazbene stilove, od kasnog romantizma Richarda Strausa i njegovog Građanina plemića, preko de Fallovog impresionizma s izraženim elementima španjolskog folklora u Trorogom šešir pa sve do modernog spoja klasične glazbe, jazza i bluesa u simfonijskoj suiti Porgy i Bess, Georga Gershwina i Roberta Russela Benneta. Iduću večer, 24. veljače, posjetitelji će umjesto de Falle čuti Koncert za violinu i orekstar u g- molu Maxa Brucha.

Zaista zanimljiv program dvije večeri zaredom pravi je mamac za sve glazbene sladokusce koji odluče poći na još jedno glazbeno putovanje sa Zagrebačkom filharmonijom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije