Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKI AKADEMIK

Muzikolog Nikša Gligo izabran za člana Akademije Europe

Nikša Gligo
HAZU
14.08.2014.
u 11:15

Gligo je bitno proširio znanstvene muzikološke spoznaje u Hrvatskoj i inozemstvu

Istaknuti hrvatski muzikolog i akademik Nikša Gligo jučer je izabran za člana Akademije Europe (Academia Europaea), izvijestili su danas iz HAZU-a.

Ova znanstvena akademija osnovana 1988. godine ima oko 2800 članova iz 35 država Europe i još osam izvaneuropskih država zemalja, uključujući i 52 dobitnika Nobelove nagrade. Sjedište Akademije je u Londonu, a uredi su joj i u Grazu, Barceloni, Bergenu i Wroclawu.

Od redovitih članova HAZU članovi Akademije Europe su i akademici Ivo Šlaus (od 1988.), Sibe Mardešić (od 1989.), Viktor Žmegač (od 1991.), Marko Tadić (od 2000.), Ivica Kostović (od 2004.) i Milena Žic Fuchs (od 2013.).

Gligo je rođen 1946. godine u Splitu, 1969. je diplomirao komparativnu književnost i engleski jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a 1973. muzikologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani, gdje je 1983. i doktorirao. Usavršavao se na sveučilištima u Njemačkoj i SAD-u. Od 1988. Radi kao docent na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, gdje je 2003. izabran za redovitog profesora u trajnom zvanju. Kao gostujući profesor predavao je na nekoliko sveučilišta u Hrvatskoj i inozemstvu. Za redovitog člana HAZU, u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju, izabran je 2006., a od 2011. član je Predsjedništva HAZU.

Gligo je objavio pet knjiga i preko stotinu znanstvenih i stručnih tekstova na hrvatskom, njemačkom, engleskom i francuskom jeziku u Hrvatskoj i u drugim zemljama. Osnovna područja znanstvenih interesa akademika Nikše Glige su glazba 20. stoljeća (posebno suvremena hrvatska glazba), glazbena terminologija i semiotika/semiografija glazbe. Svojom je znanstvenom i nastavnom djelatnošću na tim područjima bitno proširio znanstvene muzikološke spoznaje u Hrvatskoj i inozemstvu. Akademik Gligo dao je i važan doprinos standardizaciji hrvatskog glazbenog nazivlja.

Gligo je također laureat brojnih nagrada i priznanja: nagrade Josip Andreis Društva skladatelja Hrvatske (1985, 1987 i 2000); ordena viteza u redu umjetnosti i književnosti francuskoga Ministarstva kulture (1992); hrvatske diskografske nagrade Porin; godišnje državne nagrade za znanost (1997); odlikovanja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića (2000); nagrade Josip Juraj Strossmayer Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Zagrebačkog velesajma (2000).

Komentara 1

KS
ksinisa
12:15 14.08.2014.

Visokopostovanom Akademiku Niksi Gligo, iskrene cestitke na osobnom i obiteljskom uspjehu, te hvala za podizanje nacionalnog ugleda ! Dvorjani Dvorca Bezanec

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije