Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osvojite ulaznice

Makedonski Mizar u Tvornici kulture

Mizar
Foto: Promo foto National Geographic
14.04.2015.
u 13:55

Večernji vas vodi na koncert 16. travnja

Stvaralaštvo makedonske grupe Mizar utrlo je put većini onoga što danas možemo nazvati makedonskom rock scenom. Mizar na arapskom jeziku znači zvijezda vodilja pa se stječe dojam da je sam izbor naziva ovoj kultnoj grupi namijenio „lidersku“ poziciju na glazbenoj sceni. Na zagrebačku glazbenu scenu Mizar stiže nakon duge četiri godine izbivanja. 16. travnja očekuje nas njihov veliki koncert Tvornici kulture!

Grupa Mizar je osnovana 1983. u tadašnjoj socijalističkoj republici Makedoniji. Njihova glazbena ideologija, fuzija je gothic rocka, staroslavenskih i bizantskih crkvenih napjeva te makedonske tradicionalne muzike. Upravo ta kombinacija doživljava svoj uzlet  1988., kada su skladbe „Devojka od bronza“, „Zlatno sunce“ i „Doždot“ bile zvijezde vodilje cijeloj generaciji, ne samo u Makedoniji već i diljem Zapadnog Balkana.

U svojoj dugoj povijesti Mizar je u više navrata mijenjao postav, ali konstanta je bio i ostao Gorazd Čapovski - kompozitor, gitarist i ideološki lider Mizara. Debi album izdali su pod nazivom „Mizar“, a drugi studijski album pod imenom „Svjat Dreams“ . Nakon razilaženja 1991. godine, grupa je uzela dužu pauzu i ponovno se okupila tek 2003. godine kada je izdala novi, treći po redu studijski album „Kobna ubavina“ i intenzivirala svoj glazbeni rad. Taj rad rezultirao je izdavanjem još dva albuma i uspješnim koncertnim nastupima diljem regije.

Sada napokon stižu i u Zagreb, a Večernji list će za troje svojih najbržih čitatelja koji pošalju svoje podatke, sa naznakom Mizar, na mail nagrade@vecernji.net osigurati po dvije ulaznice za ovaj koncert.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije