Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dubrovačke ljetne igre

Lokalni glazbenici nisu dostojna pratnja izvrsnoj Renati Pokupić

Dubrovacki gitarski trio i Renata Pokupić
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
18.08.2014.
u 11:30

Za lokalno-nacionalnu kulturu sve bi imalo više smisla da je praizvedba skladbi A. Klobučara i Z. Juranića bila snimljena

        Muzički vikend u Kneževu dvoru u petak je počeo nastupom njemačkog jazz-pijanista i skladatelja Davida Gazarova u triju s kontrabasistom Minijem Schulzom i bubnjarom Christopheom Brasom. No, potpisani kritičar za ocjenu se proglašava nenadležnim zbog vrlo subjektivnog razloga. Prvi dio bio je posvećen Bachu, a u susretu Bacha i jazza ja si ne mogu pomoći, jedva čekam da prođu improvizacije i da se muzičari, pa i ovakvi virtuozi, vrate Bachu.

To, naravno, nije omelo uživanje ostatka publike. Međutim, problem koji sam u Dvoru imao večer poslije nije subjektivan. Objektivna je činjenica da Dubrovački gitarski trio nije na umjetničkoj razini mezzosopranistice Renate Pokupić. Ona je glas sa svjetskih pozornica, a oni glazbenici lokalnog značaja, a to postaje i svaki festival koji domaće bira samo zato što su domaći. I jeftini.

Jedan od (pre)rijetkih nastupa Renate Pokupić u domovini bio je tek gostovanje na koncertu Dubrovačkog gitarskog trija. Usred školskih izvedbi školskih aranžmana Vivaldija, Händela i Sorkočevića gošća je u prvom dijelu otpjevala tek dvije Händelove arije, nadoknađujući donekle svojim glasom i pojavom nemaštovitost plošne pratnje bez temperamenta i boje.

No, pravi razlog angažmana Renate Pokupić bio je drugi dio koncerta posvećen hrvatskim skladateljima. Svakako je dobitak što je upravo takav glas praizveo Tri pjesme Anđelka Klobučara na stihove Vesne Parun te diptih O smrti i ljubavi Zorana Juranića na stihove Luke Paljetka. Doduše, za lokalno-nacionalnu kulturu sve bi imalo malo više smisla da su praizvedbe i snimljene.      

>> Publika kroz suze pjevala s kantautorom bez premca

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije