Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA POVIJEST

Laibach: cenzurirani i otkazani

laibach
Foto: scresnhot/Reuters
1/2
21.08.2015.
u 17:14

Drugi nije održan, ali navodno ne zbog cenzure 
nego tehnike

Turneja Laibacha u Sjevernoj Koreji, koje svjetski mediji ovih dana opisuju kao prve nastupe zapadnog rock-benda u toj zatvorenoj zemlji i "možda najbizarnijim koncertima dosad", nisu prošli baš glatko i kako je planirano. Uključuje to otkazivanje drugog najavljenog koncerta i činjenicu da se bend zatekao u Pyongyangu u vrijeme jučerašnje razmjene projektila između dviju Koreja. Ali, bend se definitivno upisao u povijest još jednim neobičnim, pa i kontroverznim aktom u svojoj karijeri.

Bez provokacije vlasti

Bend poznat po totalitarističkom imidžu, kojim provocira totalitarizam, najavljivao je da mu nije cilj provocirati sjevernokorejske vlasti nego upravo obrnuto: njihov je čin ponajprije provokacija zapadnog svijeta. Sasvim je to u skladu s djelovanjem Laibacha posljednjih godina u kojem su okvire bivše Jugoslavije jednostavno zamijenili okvirima i kritikom Europske unije i to jako dobro uobličili na njihovu posljednjem albumu "Spectre", možda najprijemčivijem u njihovoj karijeri.

Ipak, nisu se provukli bez rezova cenzora koji su im zabranili izvođenje pjesama "Eat Liver" i "Kuran", a nije se dogodio ni zajednički planirani nastup s članicama sjevernokorejskog zbora za izvođenja "Arirang", narodne pjesme popularne u obje Koreje, zato što je za lokalne prilike nedopustivo da ženski zbor stoji iza "bijelog" izvođača i prati ga u pjesmi. Cenzura navodno nije stajala iza otkazivanja drugog koncerta, nego "nemogućnost da se tehnika prenese na drugu lokaciju u samo jednom danu".

Sad znamo i to

Koncert prvoga dana trajao je 45 minuta tijekom kojih su izvodili svoju "Whistleblowers", obradu Beatlesa "Across The Universe", a u tako kratkom vremenu našle su se čak tri skladbe iz filma "Moje pjesme, moji snovi": "Do-Re-Mi", "Climb Ev'ry Mountain" i "Edelweiss". Agencije izvještavaju, a slikom to potvrđuje videoprilog na BBC-ju, da je publika bila prilično suzdržana, zatečena i bez jakih reakcija između pjesama, ali zaintrigirana na svoj način. Možda je taj susret benda i lokalne zajednice najbolje nakon prvog nastupa sročio jedan sudionik: "Dosad smo znali da postoje razne vrste glazbe, sada znamo da postoji i ovakva".

Ivan Novak iz Laibacha komentirao je pak ovako: "To je mali korak za Laibach, ali veliki za čovječanstvo".

Komentara 2

Avatar -HLEBINAC-
-HLEBINAC-
07:08 22.08.2015.

Bolje bi bilo da su tamo otišli i zauvijek s njima ostali, naši lakrdijaši "LET 3" !!!

AK
ante kolorante
18:17 21.08.2015.

genialno ... holiwood ne mogao ovo izmisliti .... haa haaaa ha . veliki korak za covjecanstvi arhhhhh aaaaaaaaa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije