Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pag

Koncertom ansambla Trio Elogio počinje PagArt Festival

Trio Elogio
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
24.07.2014.
u 14:26

Osnivač trija Elogio je kosovsko/hrvatski gitarist Petrit Çeku, jedan od najboljih svjetskih gitarista. Prvi puta nastupa i Denis Šapovalov - pobjednik čuvenog natjecanja Čajkovski te prvi klasični glazbenik koji je održao koncert na Sjevernom Polu,a izvest će planetarno popularnu Vokalizu Rahmanjinova

Koncertom ansambla Trio Elogio 1. kolovoza u 21 sat u počinje PagArt Festival u Crkvi sv. Marije u Starom Gradu. Ostalih pet koncertnih programa održat će se u crkvi sv. Franje do 14. kolovoza.

 Osnivač trija Elogio je kosovsko/hrvatski gitarist Petrit Çeku, jedan od najboljih svjetskih gitarista. Studirao je kod Darka Petrinjaka, utemeljitelja zagrebačke gitarističke škole koja je poznata širom svijeta i konstantno daje nove blistave rezultate. Tako ovog ljeta predstavljamo mladog gitarista Antuna Ivekovića koji već osvaja domaća i strana natjecanja. Denis Šapovalov pobjednik je čuvenog natjecanja "Čajkovski“ 1998. i bio je jedan od najbližih suradnika legendarnog violončelista M. Rostropoviča. Prvi je klasični glazbenik koji je održao koncert na Sjevernom Polu i prvi put će nastupiti u Hrvatskoj. Denis Šapovalov će među ostalim izvesti planetarno popularnu Vokalizu Rahmanjinova koja je doživjela nebrojene obrade, a i Petrit Çeku je upravo za ovo ljeto priredio obradu iste Vokalize za gitarski trio. I u ovom djelu osjeća se prizvuk melankolije, kao i u Nocturnu Glinke, Romanci Čajkovskog i Oproštaju Romea i Julije S. Prokofjeva koje će nam izvesti A. Tutunov, te u čarobnom tremolu Barriosove skladbe „Milost za ljubav Božju“ u izvedbi Antuna Ivekovića.

Nstupa i jedan Pažanin Igor Paro, prvi hrvatski lutnjist s diplomom ScholeCantorum Basiliensis, a pozvan je i komorni sastav te smo pozvali Papandopulo kvartet saksofona, sjajan hrvatski ansambl sa svjetskom karijerom.  Na Pag dolazi i prekooceanski gost - pijanist bjeloruskog porijekla Alexander Tutunov američki je državljanin i profesor. 

Zanimljivo je kako se bez plana dodiruju neki momenti programa izvođača – Igor Paro i Nela Šarić izvode djela renesansnih i ranobaroknih majstora koje su nazvali po jednom naslovu – Image of Melancholly, a Papandopulo kvartet također ima na programu skladbu Melankolija hrvatske skladateljice Margarete Ferek-Petrić. 

>> Paško glazbeno ljeto Lovre Pogorelića u znaku Brahmsa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije