Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ciklus Glazbene staze

Koncert Bajkovite staze

Glazbene staze
Foto: PR FOTO
1/3
18.11.2015.
u 16:54

Srijeda 25.11.2015. u 19,30 sati; Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Ovosezonski ciklus, ujedno sedmi po redu, ansambl Glazbene staze započinje na najljepši mogući način – putevima bajki.

Među nizom uzbudljivih skladbi nadahnutih bajkama, izabrali smo jednu čiji je autor istaknuti hrvatski skladatelj mlađe generacije Ivan Josip Skender, dok je druga potekla iz pera ruskog velikana Sergeja Prokofjeva. Ansambl Glazbene staze će uz Malika Tintilinića i Domaće otkriti tajne šume Striborove, a zatim u posebnom proširenom sastavu dočarati pustolovine dječaka Peće i njegovih prijatelja – ptice, patke, mačke, djedice i lovaca.

Pridružite nam se 25.11.2015. u foyeru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Ulaz na koncert je slobodan!

Program:
Ivan Josip Skender: Praizvedba suite iz opere „Striborova šuma“, za flautu, klarinet, violinu, violončelo i klavir
Sergej Prokofjev (obrada Yaroslav Sadovyy): Peća i vuk, za komorni sastav i naratora

Ansambl Glazbene staze
Eda Rimanić, flauta
Yaroslav Sadovyy, klarinet
Đana Kahriman, violina
Mia Grubišić, violončelo
Iva Ljubičić, klavir

i gosti:
Jasna Simonović Mrčela, viola
Ida Szekeres, oboa
Matko Smolčić, fagot
Bernard Homan, saksofon

Narator: Božidar Peričić

Scenografija: Katarina Ferek Petrić

Ansambl Glazbene staze je peteročlani, tzv. Pierrot ansambl koji uključuje flautu, klarinet, violinu, violončelo i klavir. Jedini je takav ansambl u Hrvatskoj. Ovisno o vrsti programa, ansambl surađuje i s drugim glazbenicima kao i umjetnicima drugih profila - kazališnim, likovnim i plesnim umjetnicima. Članovi ansambla su vrsni komorni glazbenici i solisti, kao i glazbeni pedagozi, obrazovani na muzičkim akademijama u Hrvatskoj i inozemstvu (Norveška, Ukrajina).

Ansambl djeluje od 2012. godine, a proizašao je iz Ciklusa Glazbene staze, koji se već sedmu sezonu zaredom održava u Zagrebu u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u organizaciji Udruge Moj svijet, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.

Posebnost ansambla je u osmišljavanju tematskih koncerata s ciljem afirmacije i približavanja klasične glazbe široj publici, osobito mladima. Tako koncerti postaju spoj klasične i poluklasične glazbe, igra žanrova i različitih kombinacija instrumenata, splet klasike s jazz, filmskom i tradicijskom glazbom.

Svi dosadašnji nastupi Ansambla izvrsno su primljeni od svih generacija publike kao i struke. S osobitim uspjehom ansambl je izveo programe Crveni ruž, Music Trek Meets Star Trek i Fantastična suita. Prepoznata je i edukativna kvaliteta programa, pa je ansambl uključen u izvedbu obrazovnih programa Hrvatske glazbene mladeži (Glazba u kvartu) i Ministarstva kulture (Ruksak (pun) kulture).

Ansambl redovito nastupa u Zagrebu u sklopu vlastitog Ciklusa u Maloj dvorani Lisinski, a ostvario je nastupe i širom Hrvatske: Rijeka, Zadar, Višnjan, Novska, Valpovo, Slavonski Brod, Vrbovec, Lipik...

Više informacija na: www.glazbenestaze.com

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije