Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dubrovačke ljetne igre

Knežev dvor bio je premalen za Bachov maraton

Bachov orkestar
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/3
19.07.2014.
u 10:15

Veliki Bachov orkestar ima čitav niz sjajnih solista

Ogroman interes dočekao je svjetski poznati Bachov orkestar Gewandhausa iz Leipziga koji je u atriju Kneževa dvora na Dubrovačkim ljetnim igrama izvodio svih šest Brandenburških koncerata Johanna Sebastiana Bacha. Gužva je bila tolika da je čak i akademik Nikica Petrak koncert odsjedio na stepenicama! Ako se zna da samo Brandenburški koncert br. 1, doduše najduži, traje oko dvadeset i pet minuta, onda je jasno da i pred izvođačima i pred publikom bila zahtjevna noć. Zadnji akordi Bachove glazbe tako su se u Kneževu dvoru mogli čuti gotovo iza ponoći.

Orkestar iz Leipziga kojeg već gotovo tri desetljeća vodi prvi koncertni majstor Gewandhaus orkestra Christina Funke, dokazao se kao iznimno izvođačko tijelo u kojem ipak ne sviraju roboti nego ljudi. I to ljudi iz Bachovog grada Leipziga u kojem je taj plodni skladatelj djelovao punih trideset godina, pa je, između ostalog, bio i kantor u crkvi sv. Tome. Čitavu tu glazbenu baroknu baštinu itekako cijeni i Gewandhaus orkestar i sve njegove glazbene inačice među koje spada i Bachov orkestar. Stoga je dubrovačka publika slušala Bacha sa samog izvorišta Bachove glazbe.

Među solistima bi osim iskusnog i još uvijek strastvenog Funkea koji svira na dragocjenoj violini iz majstorske radionice Gagliano, svakako trebalo pohvaliti i flautisticu Katalinu Stefulu, čembalisticu Evu-Mariu Goetz, violončelista Christopha Vietza, oboisticu Undine Roehner-Stolle, ali i mlade majstore na violama Ivana Bezpalova i Matthiasa Funkea. No, treba primijetiti da su gosti iz Njemačke s posebnim nadahnućem izveli i u nas iznimno popularni Treći brandenburški koncert, čiji je prvi stavak postao zaštitni znak Zagrebačkih solista. A i nakon dubrovačkog glazbenog maratona, neumorni gudači iz Leipziga nisu škrtarili pa su publiku počastili emotivno odsviranim Bachovim „Airom“.  

>> Bach Cosort Wien, Bečki dječaci i Rubén Dubrovski otvaraju večeri

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije