Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IN MEMORIAM Lorin Maazel

Jedan od najvećih svjetskih dirigenata umro je 13. srpnja u Americi

Lorin Maazel
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
15.07.2014.
u 16:14

Do samog kraja bio je jedan od najzaposlenijih dirigenata svijeta, a umro je na svom imanju gdje je osnovao i festival

        U nedjelju, 13. srpnja 2014., umro je Lorin Maazel, jedan od najvećih dirigenata i jedna od najmarkantnijih, najpoznatijih i najpopularnijih figura svjetske klasične glazbene scene.

Čest gost u Hrvatskoj

Premda je 6. ožujka navršio 84 godine, do prije nekoliko mjeseci bio je jedan od najzaposlenijih i najtraženijih dirigenata na svijetu. Štoviše, u koncertnoj sezoni 2012/13 dirigirao je, kako mi je sam rekao prošle godine u Beču, više koncerata u više gradova nego ikada ranije u životu. Prije samo dvije godine dobio je i svoj posljednji stalni angažman na mjestu šefa-dirigenta slavne Minhenske filharmonije, ali ozbiljno je razmišljao o tome da nakon 2016. godine ipak malo uspori. Još u rujnu 2013. godine posljednji put ga je imala priliku vidjeti i zagrebačka publika. Maazelu je to bilo šesto gostovanje u Zagrebu. Bečkih filharmoničari pod njegovim su vodstvom došli uveličati i otvoriti prvu sezonu Zagrebačke filharmonije u Europskoj uniji. Maestro Maazel je volio posebne prigode, pa i one političke prirode, uvijek s ciljem približavanja naroda, država i kultura. Jedna od najuzbudljivijih ekspedicija te vrste, među mnogima koje je poduzeo u životu, bilo je njegovo putovanje s orkestrom Njujorške filharmonije, kojoj je također bio šef-dirigent, u Sjevernu Koreju. Karijera Lorina Maazela bila je jedna od najdužih u povijesti. Trajala je više od sedamdeset godina jer je iznimno rano i počela.

Lorin Maazel rođen je u Francuskoj u obitelji američkih Židova ruskog podrijetla. Od malena je bio okružen glazbom i kulturom. Djed mu je bio violinist koji je dvadeset godina svirao u orkestru Metropolitana u New Yorku. Otac je bio pjevač, a majka se, uz ostalo, bavila i osnivanjem i podupiranjem orkestara.Pažnju je privukao već kao dječak s violinom, a još je veće čudo bio njegov prvi dirigentski nastup kad je imao samo osam godina. Ozbiljnu profesionalnu karijeru počeo je u Europi s dvadesetak godina. Već deset godina kasnije bio je prvi američki dirigent koji je dobio priliku dirigirati Wagnera na kultnoj pozornici u Bayreuthu.

Posvećen mladima

Nekoliko je godina proveo i na čelu Bečke državne opere, a kao omiljeni maestro Bečke filharmonije stekao je dodatnu široku popularnost dirigirajući novogodišnje koncerte u Musikvereinu. Iza sebe ostavio je ogromnu diskografiju i famu o nepredvidivom, pomalo rezerviranom i hladnom maestru velike inteligencije i beskompromisne volje. Zbog velikana poput njega riječ maestro se izgovara sa strahopoštovanjem. Bolest ga je svladala u samo nekoliko mjeseci, a smrt ga je zatekla na njegovom velikom imanju pokraj Castletona u američkoj državi Virginiji gdje je sa svojom suprugom pokrenuo i veliki glazbeni festival posvećen u prvom redu mladim talentima.     

>> Osamdesetogodišnji Lorin Maazel postao šef Minhenske filharmonije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije