Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbor 'Ivan Goran Kovačić'

Iz ljubavi prema glazbi nastaju i zborski brakovi

17.10.2014., FER, Zagreb - Dirigent Luka Vuksic na probi s akademskim zborom Ivan Goran Kovacic. Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Goran Jakuš/Pixsell
21.10.2014.
u 15:06

Oni koji prođu prijamni već na proljeće mogu zapjevati na jednom od velikih koncerata legendarnih goranovaca

Sanjate o tome da zapjevate na pozornici Lisinskog, a ne znate kako? Prvi korak možete učiniti večeras ako se pojavite na drugoj ovojesenskoj audiciju Akademskog zbora "Ivan Goran Kovačić" na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike. Ako imate zadovoljavajući sluh i zdravo grlo te dovoljno volje, vremena i entuzijazma za tri pokusa tjedno, već na proljeće mogli biste zapjevati na jednom od velikih koncerata u kojima ove sezone sudjeluju, nije pretjerano reći, legendarni goranovci. Ne bi bilo nikakvo čudo da osim velike pjevačke obitelji uz pjesmu zasnujete i onu pravu. Zborske ljubavi i brakovi među goranovcima nisu nikakva rijetkost, a odanost zboru prenosi se s naraštaja na naraštaj. Tako je prije točno 20 godina na audiciju došao i Splićanin Luka Vukšić koji je u Zagreb došao studirati dirigiranje na Muzičkoj akademiji. Bajke o goranovcima, za koje kaže da su se pokazale istinitima, pričao mu je njegov stric, zborski veteran.

– Kad s nekim ljudima sjedite svaku večer i usklađujete glas, disanje i lupanje srca, stvaraju se posebne veze i prijateljstva – kaže maestro Vukšić koji je od 2003. zborovođa goranovaca. Zbor je amaterski, ali s izrazito ozbiljnim profesionalnim zadacima kojih je ove jeseni osobito puno. Na filharmonijskom tradicionalnom humanitarnom koncertu "Korak u život" uz slavnu Evu Mosuc pjevat će zborske operne prizore, a mnogi se članovi osobito vesele nastupu u Areni Zagreb uz Andreu Bocellija. Novi članovi koji se iskažu i uklope 20. ožujka će imati priliku pod ravnanjem maestra Dmitrija Kitajenka uz Zagrebačku filharmoniju zapjevati u kantati Aleksandar Njevski Sergeja Prokofjeva, a potom i u Bachovoj Muci po Mateju u zagrebačkoj katedrali pod ravnanjem maestra Kranjčevića.

A u prosincu ove godine 130 goranovaca odlazi u Izrael na izvedbu Mahlerove Osme simfonije za koju ih je angažirao Izraelski simfonijski orkestar.

>> Neviđena gužva na audiciji za zbor Ivan Goran Kovačić

>> 'Entuzijazam je pogonsko gorivo našeg ansambla'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije