Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova sezona ciklusa u HGZ-u

Genijalni Çeku u komornoj verziji Rodrigova koncerta

27.10.2014., Zagreb - U Hrvatskom glazbenom zavodu odrzan je koncert otvorenja nove sezone Zagrebackih solista gdje je nastupio gitarist Petrit Ceku. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
30.10.2014.
u 14:24

Odličnu obradu popularnog djela za gitaru i orkestar napravio je koncertni majstor Sreten Krstić

Uzbudljiva glazba Bachova sina Carla Philippa Emanuela iz razdoblja između baroka i klasike lijepo je osvježenje svakog programa. Tako je bilo i na otvorenju sezonu Zagrebačkih solista u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Sinfonia u A-duru C. P. E. Bacha, rođenog prije 300 godina, u svojim je unisonim pasažima osobito dobro pokazala volju ansambla za snažnim i strastvenim potezima gudala, a isto tako i potrebu da se takav zvuk i dalje oplemenjuje i češlja. U standardan repertoar ansambla već spada i suvremena Muzika za gudače i čembalo Frane Paraća, s Pavlom Mašićem za čembalom, a koncert je završen Dvořákovom Serenadom za gudače u d-molu.

No, svakako najveća atrakcija, a pokazalo se i dobitak, bio je u prvom dijelu večeri Rodrigov "Concierto de Aranjuez" u obradi Sretena Krstića za gudače s Petritom Çekuom u solističkoj ulozi. Od partiture prepune boja za veliki orkestar koncertni majstor Krstić napravio je preglednu, dojmljivu i funkcionalnu gudačku grafiku na čijoj je podlozi Çekuova pjesnička virtuoznost i glazbenička silueta rijetko viđene plemenitosti i profinjenosti došla do izražaja još više nego što bi bio slučaj u srazu gitare s orkestrom.

Nakon oduševljenja publike u HGZ-u, kojoj je Çeku morao udovoljiti i dodatkom (bila je to "Melodia sentimental" Heitora Ville Lobosa), Zagrebački solisti očito u rukavu imaju jak adut za neku svoju buduću turneju s Rodrigovim, Krstićevim i Çekuovim "Aranjuezom". 

>> Zagrebački solisti s Martinom Filjak i Vedranom Koceljem

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije