Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONCERT U ARENI

Ennio Morricone s dirigentskom palicom poput Clinta Eastwooda s revolverima

morricone
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/8
11.04.2015.
u 23:36

Moćan i zvuk velikog orkestra bio je primjereno "platno" za široke, romantičarske Morriconeove teme, kao da će konjica utrčati u Arenu

Slavni talijanski skladatelj Ennio Morricone nastupio je u subotu navečer u Areni Zagreb sa Zagrebačkom filharmonijom, velikim zborom i svojom stalnom suradnicom, sopranisticom Suannom Rigacci koja već podosta godina daje "glas" Morriconeovim filmskim temama.

Pred oko 4000 obožavatelja Morricone je u dva dijela programa dirigirao velikim orkestrom i predstavio neke od nezaboravnih glazbenih tema iz podjednako nezaboravnih filmova. Fascinantna je energija skladatelja - kako je netko napisao, "originalnog čovjeka u crnom" - koji s 86 godina života
dolazi na pozornicu s dirigentskom palicom poput Clinta Eastwooda s revolverima prije pedeset godina u prvom zajedničkom filmu Za šaku dolara iz 1964.

Moćan i zvuk velikog orkestra bio je primjereno "platno" za široke, romantičarske Morriconeove teme, kao da će konjica utrčati u Arenu. Od Nedodirljivih i Bilo jednom u Americi, preko Bilo jednom na Zapadu i Za šaku dinamita, od americane do italiane H2S i Klan sa Sicilije pa legendarne teme The Ectasy of Gold iz filma Dobar, loš, zao, u Areni Zagreb pokazalo se da Morriconeova glazba funkcionira samostalno, za što i sam veli da mu je oduvijek bila glavna namjera.

Čak i bez filmske slike, kao dokaz vrhunskog skladateljskog talenta koji je Morricone pokazao u proteklih 50 godina.

Recentna turneja "Mojih 50 godina u glazbi" s kojom gostuje u 20 europskih gradova nije samo rekapitulacija Morriconeova rada, već i naših 50 godina u glazbi, svega onoga što je kao skladatelj, skupa s redateljima s kojima je suradjivao, Morricone stvorio kao nezaobilaznu i važnu zaostavštinu, sliku i zvuk suvremene kulture.

Pljesak publike u Areni Zagreb pokazao je  koliko je i kod nas "ugrađena" Morriconeova slika, bolje reći zvuk svijeta koji nas okružuje. Od bliske Italije do daleke Amerike i onoga što je "bilo jednom na Zapadu" a potom osvojilo cijeli svijet.

 

Komentara 4

Avatar Vigo__the__Carpathian
Vigo__the__Carpathian
11:46 12.04.2015.

Bilo je velicanstveno,ali ako je istina da je bilo 4.000 ljudi onda smo zbiljan dostigli dno drustva.Posebno je ljepo bilo viditi roditelje sa malom djecom.

Avatar ziga.cvarkes.5
ziga.cvarkes.5
17:17 12.04.2015.

Čekajte malo! Ni riječ o očajnom ozvučenju!? Stvarno!? Što se moglo i očekivati od koncerta u sportskoj dvorani! Van svake pameti je održavanje tavkgo koncerta u dvorani koja nema ni a od akustičnih osobina potrebnih za takve fine stvari. MeniMeni je koncert zbog toga bio uništen.

ZI
Zivac07
01:57 12.04.2015.

Bilo je puno više od 4000 ljudi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije