Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
62. Splitsko ljeto

Dvije dramske te po jedna operna i baletna premijera

Aida
20.05.2016.
u 17:05

Tijekom Splitskog ljeta koje se održava od 14. srpnja do 14. kolovoza izvest će se i dvije dramske premijere , komedija "Buža" Živka Jeličića u režiji Zorana Mužića i Shakespearov "Mletački trgovac" u režiji Aleksandra Ogarjeva.

Ovogodišnje, 62. Splitsko ljeto otvorit će u vrtu Galerije Meštrović na Kašteletu premijera Puccinnijeve opere Turandof koju će izvesti članovi Opere HNK Split pod ravnanjem svog šefa, maestra Ive Lipanovića u režiji Ozrena Prohića..

Tijekom Splitskog ljeta koje se održava od 14. srpnja do 14. kolovoza izvest će se i dvije dramske premijere , komedija "Buža" Živka Jeličića u režiji Zorana Mužića i Shakespearov "Mletački trgovac" u režiji Aleksandra Ogarjeva. Balet HNK Split na otvorenoj pozornici čarobnog Sustipana  praizvesti će plesnu predstavu već u Splitu proslavljenog makedonskog koreografa Igora Kirova  pod nazivom "Na putu" na glazbu Johanna Sebastiana Bacha.

U opernom dijelu programa, osim premijernog Turandota , operni ansambl splitskog kazališta  reprizno će izvesti Aidu na Peristilu, dok će se u dramskom dijelu 62. kazališnog Festivala reprizno moći pogledati predstava "Smij i suze Staroga Splita" Ivana Kovačića. Na Sustipanu će splitski plesači otplesati "Side to side" i "Romeo i Julija"  u koreografijama Igora Kirova i Dinka Bogdanića.
Planirana su i brojna gostovanja, a Grad Split kao i prošle godine, za 62. Splitsko ljeto odobrio je korištenej Peristila samo na sedem dana.  

U koncertnom programu nastupit će Zagrebački gudački kvartet, Splitski gudački kvartet, gitarist Srdjan Bulat, klarinetist Gianpiero Sobrino i pijanist Robert Moretti, Varaždinski gudački kvartet te Kvartet Papandopulo.

Vijeće  Splitskog ljeta planiralo je proračun od 5,4 milijuna kuna. Ministarstvo kulture za Festival će izdvojiti 1,8 milijuna kuna,  Grad Split daje 1,3 milijuna kuna, a Splitsko-dalmatinska županija 600 tisuća kuna. Iz vlastitog prihoda splitski teatar planira zaradit 1,5 milijuna kuna. (M. Pejković-Kaćanski)

Ana Lederer: Intendant HNK Split treba ujedno bit i ravnatelj Splitskog ljeta

Radimo novi Pravilnik kako bi Splitsko ljeto ponovno steklo status nacionalnog festivala  jer Splitsko ljeto to nedvojbeno jest, tvrdi Ana Lederer pomoćnica ministra kulture.
Poznato je da je zbog dirigiranja iz Zagreba odnosno izričitog uplitanja Ministarstva kulture koje je prošle godine za ravnatelja Splitskog ljeta najprije postavilo Tonča Bilića, a potom Senku Bulić, nastala kriza koja je rezultirala činjenicom da je Splitsko ljeto izgubilo status nacioanlnog festivala.

- Dobili smo slobodu, ali smo izgubili novac i status - slikovito kaže gradonačelnik Ivo Baldasar podsječajući na vrlo lošu suradnju s Ministarstvom kulture bivše Vlade. Ana Lederer također je mišljenja, kao i splitski kulturni djelatnici, da s obzirom da HNK Split realizira program Splitskog ljeta, intendant treba bit ujedno i ravnatelj Festivala.

>> Dodjelom nagrada Judita sutra završava festival splitsko ljeto

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Dameanu
Dameanu
21:14 21.05.2016.

Turandof? Helo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije