Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dražen Siriščević

Mi jedini i dalje radimo glazbenu Ligu prvaka iako su uvjeti sve lošiji

17.06.2015., Zagreb - Drazen Siriscevic, ravnatelj koncertne dvorane Vatroslav Lisinski. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Borna Filić/PIXSELL
26.06.2015.
u 15:40


Ako pogneš glavu, ne vidiš cilj. Ako si na koljenima, ne možeš do boljeg...

Dakle, nova koncertna sezona u produkciji dvorane Lisinski opet će biti bolja i atraktivnija od prethodne. Tu sam konstataciju ponudio Draženu Sirišćeviću za početak razgovora i odmah sam zauzvrat dobio čitavu zbirku novih motivacijskih aforizama.

Ambicije i strasti

– Na mjesto ravnatelja Lisinskog došao sam 2009. Tada je i službeno počela kriza, recesija i depresija. Čuli smo od Vlade da je to sada, u neki petak, završilo, ali konkretnih naznaka još nema. Meni svih ovih godina govore da smanjim ambicije, smirim strasti i prilagodim se teškom vremenu. Ali, ako se prilagođavaš situaciji, sigurno se iz nje nećeš izvući. Ako pogneš glavu, ne možeš vidjeti cilj. Ako padneš na koljena, nećeš dotrčati do nečeg boljeg. I zato smo odlučili napraviti novi iskorak – govori Siriščević, a njegove ambicije i strasti slijedi i njegova suradnička ekipa dok svog ravnatelja, ekskluzivno za fotoreportera Večernjeg lista, pretvara u hodajuću reklamu za novu sezonu Lisinskog.

– Nažalost, izgubili smo Metropolitan jer zbog terminskih razloga u sljedećoj sezoni nikako ne bismo mogli ispuniti uvjet da najmanje polovica prijenosa iz New Yorka ide uživo. Ali, zato smo napravili ciklus Arioso. Najveće zvijezde, koje je publika do sada mogla vidjeti samo putem satelita, uživo spuštamo s neba na pozornicu Lisinskog. S više novca ciklus bi bio i veći, ali i ovako imam u ruci pobjednički špil s četiri asa. Elinu Garanču, Thomasa Hampsona i Dmitrija Hvorostovskog dobili smo na šarm i zahvaljujući dugogodišnjim poznanstvima, a za nastup Anje Hartera, fenomenalne sopranistice koja 21. listopada otvara Arioso, najzaslužniji je maestro Ivan Repušić – govori Siriščević s puno zahvalnosti trenutačno najuspješnijem hrvatskom dirigentu u Europi.

Siriščević vjeruje u podršku publike i medija. Ipak, ima jednu želju: da ga u vezi s nastupima ovih svjetskih zvijezda u svoje televizijske programe pozove barem desetina kolega koji su tražili njegove izjave o nastupu Nives Zeljković u Lisinskom.

– Bila bi to sjajna medijska halabuka – mašta Siriščević.

– Već mi je dosadilo ponavljati da to nisam ja izmislio i da se u Lisinskom ne događa ništa novo što se nije događalo od 1973. kada je dvorana otvorena za sve vrste događanja i priredbi, a računi se ne plaćaju sami. Lani smo od Grada dobili 11 milijuna kuna, a sami smo zaradili 13 milijuna – govori Siriščević na temu "estradizacije" dvorane, podsjećajući da od Ministarstva kulture ne dobivaju ni kune.

Niz atrakcija

– Na žalost, više nema ciklusa Svijet glazbe Koncertne direkcije Zagreb i mi smo zato ostali jedini koji, što se glazbe tiče, radimo Ligu prvaka, bez obzira na sve lošije uvjete i dvoranu s odavno zastarjelom tehničkom opremom – konstatira Siriščević.

Ipak, najstrastvenije govori o prošlim i budućim koncertima. Nakon Francuskog nacionalnog orkestra s Gattijem, erupcije mladosti iz Caracasa, Natalie Dessay s Michelom Legrandom, Pogorelića uz HRT-simfoničare i Repušića te čudesnog orguljaša Carpentera, koncert Simfonijskog orkestra Grada Birminghama s Andrisom Nelsonsom doista je bio veličanstvena kruna sjajne sezone. Ciklus Lisinski subotom i u novoj sezoni donosi niz atrakcija, između ostalog i recital Ive Pogorelića s novim velikim programom. I da podsjetimo: pretplatnici Lisinskog i oni koji će to tek postati u svim tim svjetskim programima još uvijek mogu uživati za barem tri puta manje novca nego u Beču.

>> Predstavljena sezona 2015./2016. Zagrebačke filharmonije i dvorane Lisinski

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije