Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kulturni jubilej

Davor Merkaš predstavio program 10. Festivala hrvatske glazbe u Beču

festival hrvatske glazbe
Foto: Snježana Herek
1/3
28.10.2014.
u 18:59

Pripremili smo šaroliki program od 10 koncerata za 10 festivalskih godina, uz niz vrhunskih hrvatskih glazbenika, rekao je Davor Merkaš

– Program 10. jubilarnog Festivala hrvatske glazbe u austrijskom glavnom gradu, koji se ove godine održava od 4. studenoga do 7. prosinca predstavio je u utorak na konferenciji za novinare u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču voditelj Muzičko informativnog centra Koncertne direkcije Zagreb i umjetnički ravnatelj Festivala Davor Merkaš, osvrnuvši se pritom na proteklo desetljeće.

- U deset godina sustavnog predstavljanja hrvatske glazbe u Beču održano je više od 110 koncerata u najprestižnijim koncertnim prostorima, a više od tisuću glazbenika iz Hrvatske, Austrije i drugih zemalja svijeta predstavilo je bečkoj publici impozantan broj antologijskih djela hrvatskih i stranih skladatelja, glazbu svih žanrova i odabir iz 10 stoljeća glazbene povijesti“, rekao je Merkaš dodavši kako je to ''bilanca koja sama za sebe dovoljno govori“.

- U Beču, europskoj i svjetskoj glazbenoj metropoli nije se bilo lako etablirati, no uspjeli smo pokazati da Hrvatska nije samo zemlja za odmor nego i zemlja autentične i bogate povijesno-kulturne baštine - istaknuo je. Napomenuo je kako je Festival utemeljen s namjerom da se bečkim i austrijskim ljubiteljima glazbe predstavi dijelom potpuno nepoznatu hrvatsku glazbu kroz bogati spektar pop, rock, umjetničke-klasične, izvorne tradicijske, ali i kroz bogatu ponudu svih vrsta ''alternativne“ glazbe, te da se upravo u tom duhu nastavlja i ovogodišnji festival.

- Pripremili smo šaroliki program od 10 koncerata za 10 festivalskih godina, uz niz vrhunskih hrvatskih glazbenika - rekao je Merkaš, pobrojivši neka od velikih i značajnih imena hrvatske glazbene scene poput Parnog valjka, Matije Dedića, Tamare Obrovac, bivše sudionice Eurosonga Vesne Pisarović, širom svijeta nagrađivanog gitariste Srđana Bulata, Hrvatskog komornog orkestra i dirigenta Josipa Nalisa, flautistice Renate Penezić i mnogih drugih umjetnika. Festival će započeti ansambl Antonio Sorgo Hrvoja Jugovića, hrvatskog pijaniste s bečkom adresom u Austrijskoj akademiji znanosti, u čijem je sastavu i mlada sopranistica Tamara Ivaniš, a završit će u prestižnom bečkom i europskom jazz klubu ''Porgy & Bess“ nastupom kvarteta legendarne istarske jazzistice Tamare Obrovac u kojem su, uz bravuroznog hrvatskog jazz pijanistu i skladatelja Matiju Dedića i Žiga Golob (kontrabas) i Krunoslav Levačić (bubnjevi).

Kao glazbenu poslasticu i vrhunac jubilarnog festivala Merkaš je najavio nastup legendarnog pop sastava Parni valjak u bečkom Akzentu, za čiji se nastup već sada traži karta više. Na konferenciji je također istaknuto kako će jedan od koncerata biti posvećen projektu iz programa Europske komisije za kulturu i obrazovanje pod nazivom ''MINSTREL“ u kojem je i zagrebački MIC partner. Riječ je o koncertu pet mladih solo pjevača i istaknutog hrvatskog orguljaša Maria Penzara, koji će izvoditi djela autora iz 11 europskih zemalja sudionica projekta EU.

- Festival je jedna od najvažnijih hrvatskih priredbi koje organiziramo u Austriji, koja promovira ne samo Hrvatsku i njene glazbenike nego hrvatskom glazbom obogaćuje i bečku kulturnu scenu - rekao je hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota. Zahvalio je organizatoru festivala, MIC KDZ-u, posebno muzikologu i velikom entuzijasti Davoru Merkašu, koji je bio idejni začetnik sustavnog međunarodnog predstavljanja hrvatske glazbe i umjetnika u Beču. Ravnatelj KDZ-a Josip Nalis je rekao kako desetgodišnji kontinuitet i šarolikost festivala potvrđuje da je takav način predstavljanja dobar, izrazivši nadu da će program i izvođači 10. jubilarnog festivala ponovno privući bečku publiku. Pregršt pohvala uputio je Davoru Merkašu za uloženi trud na oživotvorenju festivala hrvatske glazbe koji je postao i međunarodno prepoznatljiv.

Ministrica savjetnica za kulturu u hrvatskom Veleposlanstvu u Austriji, muzikologinja Zdenka Weber je rekla da će istoga popodneva uoči prvog koncerta festivala biti upriličen i naučni skup na temu ''Luka Sorkočević – dubrovački skladatelj-diplomat u Beču Josipa II. Dodala je kako je cilj tog skup eminentnih znanstvenica koje sudjeluju na njemu ''približiti Bečanima drevne veze Dubrovnika i Hrvatske s Bečom i Austrijom te promovirati Dubrovnik znanstveno, glazbeno i turistički“.

Festival će obilježiti, između ostalih, i nastupi mlade i već etablirane hrvatske pijanistice Mateje Leko koja je bila nazočna na novinskoj konferenciji, Rusa Yuryja Revicha (violina), Slovenca Aleksandra Miloševa (viola), bečke pijanistice srpskog podrijetla Nataše Veljković, te nastup Cantores Maruli. Glazbeni okvir predstavljanju 10. Festivala hrvatske glazbe u Beču dala je rumunjska Hrvatica Christiana Uikiza.

>>Marija Vidović, Giorgio Surian, Leon Košavić i Lana Bradić oduševili Bečane

>>Branko Lustig zadivio Bečane i bečkog gradonačelnika

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije