Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KD Vatroslava Lisinskog

Ciklus Glazbene staze: Komorni mozaik

Glazbene staze
Foto: Promo
1/4
17.02.2017.
u 14:18

19.2.2017., nedjelja u 20 sati

U nedjelju 19. veljače, u sklopu Ciklusa Glazbene staze, u Maloj dvorani Lisinski s početkom u 20 sati, tri istaknuta domaća komorna ansambla – Le Trio, Trio Slavenski i domaćini koncerta - Ansambl Glazbene staze, izvest će mozaični program sastavljen od djela velikana klasične glazbe poput Beethovena i Schuberta do suvremenih nota domaćih i stranih skladatelja.

Mozaik kao slikarska tehnika slaganja raznobojnih kockica od kamena, keramike i stakla u meku podlogu od žbuke, u mnogome je slična komornom muziciranju. Poput dragocjenog kamena u mozaiku, u komornoj glazbi, svaki izvođač neophodan je za ljepotu cjeline, koja zbog njega – ili upravo zahvaljujući njemu – nikada nije ista, ali je uvijek skladna i zanimljiva.

Taj sklad i posebnu radost komornog muziciranja, na nedjeljnom koncertu Ciklusa Glazbene staze publici će predstaviti tri zanimljiva sastava.

Trio Slavenski okuplja troje istaknutih i nagrađivanih domaćih glazbenika: klarinetista Davida Horvatića, violončelisticu Zitu Vargu i pijanisticu Nadiu Vargu Modrić. Svo troje rodom Međimurci, kao i skladatelj pod čijim imenom djeluju, nakon brojnih i iznimno uspješnih solističnih uspjeha okupili su se u triu prije tri godine. Na nedjeljnom koncertu predstavit će se izvedbama djela Maxa Brucha i Ludwiga van Beethovena.

Ansambl Le Trio čine sopranistica Marija Lešaja, flautistica Eda Rimanić i pijanistica Iva Ljubičić Lukić. Riječ je o mladim i svestranim hrvatskim glazbenicama koje udružene u sastavu Le Trio izvode hrvatsku i francusku glazbu, od razdoblja romantizma, impresionizma pa do suvremenih kompozicija u kojima se osjeća utjecaj popularne glazbe i jazza. Za ovaj koncert pripremile su nešto drugačiji, a svakako nov program. Pored izvedbe djela Schuberta i Papandopula, zanimljivo će biti čuti i praizvedbu Pjesama s mog otoka – Sutivan domaće kompozitorice Valerije Vranješ nastale upravo na poticaj ansambla Le Trio. Valerija Vranješ jedna je od najperspektivnijih mladih domaćih skladatelja što potvrđuje i prošlogodišnja stipendija zaklade Rudolf i Margita Matz, koja potiče rad i razvoj mladih skladatelja u Hrvatskoj.

Među izvođačima nedjeljnog koncerta, Ansambl Glazbene staze je s najdužim „stažom“. Već pet godina redovitim nastupima u zagrebačkoj Maloj dvorani Lisinski, ali i diljem Hrvatske, okuplja sve brojnu publiku. Ponekad u ležernijem ruhu izvodeći filmsku glazbu (primjerice glazbu iz Zvjezdanih staza) ili popularnu glazbu (glazbu Beatlesa i Bee Geesa), a ponekad u klasičnom ruhu izvodeći suvremenu glazbu pisanu za takozvani „pierrot sastav“ što ih izdvaja među brojnim ansamblima na domaćoj sceni. Na nedjeljnom koncertu nastupit će u sastavu: Eda Rimanić – flauta, Vlade Matulić –klarinet, Val Bakrač – violina, Jakov Kunjko – violončelo i Iva Ljubičić Lukić – klavir, a izvest će dva stavka iz Suite Striborova šuma skladatelja Ivana Josipa Skendera koje je upravo sam autor prilagodio za Glazbene staze i iznimno atraktivnu skladbu Petroushskates američke skladateljice Joan Tower koju je magazin New Yorker proglasio „jednom od najuspješnijih žena skladateljica svih vremena“.

Više o koncertu pročitajte na: www.glazbenestaze.com i www.lisinski.hr

Cijena ulaznica:

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije