Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MULTIMEDIJALNI PROJEKT

Cantores Maruli pričom o Marku Maruliću oduševili Bečane

Beč
Foto: Snježana Herek
1/3
21.11.2014.
u 13:32

Tu ljepotu osjetila je i bečka publika uživajući u interakciji pjevane riječi, govora i instrumentalnog zvuka kojom je ispričan život i predstavljeno djelo Marka Marulića (1450.-1524.) i povijesni događaji u tadašnjoj Europi, kojoj je i Hrvatska dala svoj kulturni doprinos

Splitski vokalni sastav Cantores Maruli (Pjevači Marulovi), koji njeguju sakralnu glazbu, potpomognut sjajnim naratorima, popularnim hrvatskim kazališnim, televizijskim i filmskim glumcem snažnog dramatičnog izričaja Joškom Ševom i pjesnikinjom Marinom Čapalijom te gitaristom Petrom Čulićem, ovog puta s CD-a, jer zbog prometne nesreće nije mogao doputovati u Beč, svojom originalnom i izuzetno dojmljivom glazbeno-scenskom izvedbom multimedijalnog projekta „Priča o Marku Maruliću“, oduševio je izbirljivu bečku publiku.

Koncert je održan u četvrtak navečer u Hrvatskom centru u Beču u sklopu 10. jubilarnog Festivala hrvatske glazbe, koji traje do 7. prosinca. Autorstvo i inicijalnu ideju umjetničkog programa potpisuje Marin Kapor Kaporelo, prvi tenor, istraživač sakralne glazbe i predsjednik udruge Cantores Maruli, uz kojeg su u sastavu nastupili i Zdravko Kraljević (tenor II ), Joško Perić ( bariton ) i Blaženko Juračić (bas i glazbeni voditelj). 

"Predstavili smo nekoliko stilskih krugova raspoređenih u osam tematskih poglavlja kroz spoj glazbe i riječi u slavu Marulovu“, rekao je za Večernji list Marin Kapor Kaporelo, dodavši kako projekt "Priča o Marulu" predstavlja putovanje kroz vrijeme i djelo Marka Marulića.

U tom jedinstvenom i vrhunski izvedenom jednoipolsatnom vremeplovu, publika je mogla čuti od gregorijanskog i hrvatskog glagoljaškog pjevanja do bugarštice i renesansne polifonije. 
"Posebna nam je čast da smo imali priliku predstaviti Bečanima naš projekt, koji je najbolja reklama gradu Splitu i Maruliću, ocu hrvatske književnosti o kojem se, nažalost, vrlo malo zna“, istakao je Kaporelo ustvrdivši da „kad se jednom upozna arhaična draž Marulićeva jezika, putovanje u svijet njegovih djela pretvara se u pravo otkriće prekrasne pjesničke ljepote“.

Tu ljepotu osjetila je i bečka publika uživajući u interakciji pjevane riječi, govora i instrumentalnog zvuka kojom je ispričan život i predstavljeno djelo Marka Marulića (1450.-1524.) i povijesni događaji u tadašnjoj Europi, kojoj je i Hrvatska dala svoj kulturni doprinos.

"Nastavljamo i dalje ukazivanjem na bogatstvo hrvatske tradicije i sakralne glazbe koju baštinimo kao dio europske kulture te radimo na njenom očuvanju“, rekao je Kaporelo napomenuvši kako je multimedijalni projekt "Priča o Marku Maruliću“, čiju video projekciju  potpisuje Jelica Valjalo Kaporelo, novina u predstavljanja hrvatskog kulturnog nasljeđa.

Ukazao je na nove projekte vokalne "četvorke“, predstavljanje glazbeno-narativnog prikaza Isusa Krista inspiriranog djelom čuvenog hrvatskog umjetnika Ivana Meštrovića "Meštrovićeva pasija“ u zemlji i inozemstvu i prateći CD koji upravo dovršavaju, te na projekt za slijedeću godinu, predstavljanje baštinskih djela iz hrvatske glazbene povijesti koja su do sada bila u potpunosti nepoznata ili nisu bila izvođena 250 do 300 godina. 

Na koncertu su bili hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota, konzul Branimir Lončar i ministrica savjetnica za kulturu u Veleposlanstvu RH u Beču Zdenka Weber. Cantores Maruli nastao je u Splitu 2007. godine s ciljem izvođenja i promoviranja sakralnog stvaralaštva domaćih autora koji su još uvijek slabo poznati ili nepoznati ne samo inozemnoj nego i domaćoj glazbenoj javnosti.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije