Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Praizvedba hrvatskog mjuzikla u Komediji

Byron se rađao punih pet godina

21.02.2017.
u 11:12

U Komediji će u petak biti održana premijera mjuzikla "Byron" Darka Domitrovića i Mire Gavrana

Punih je pet godina prošlo od razgovora skladatelja i pijanista Darka Domitrovića s Mirom Gavranom, na temu mjuzikla o lordu Byronu. U petak će veliki ansambl zagrebačke Komedije napokon praizvesti mjuzikl koji je režirala mlada redateljica Ivana Čoh, dok se dirigentskog posla prihvatio Dinko Appelt, a aranžmane potpisuje Ante Gelo.

– “Byron” u sebi nosi nešto što ne znam što je, ali je dobro – rekao je mentor projekta, i kako je sam sebe nazvao, praunuk hrvatskog mjuzikla Vlado Štefančić na susretu s novinarima u Komediji.

V.d. ravnatelja Komedije Adam Končić pohvalio se da je od dolaska na tu funkciju u ožujku prošle godine vratio glazbeni teatar u kazalište na Kaptolu.

– Do mog dolaska se bjesomučno igrala “Mamma mia”, a orkestar nije htio svirati pa je Komedija skoro izgubila glazbenu komponentu. Otada sam na repertoar vratio “Jaltu, Jaltu” koja je imala i dvjestotu izvedbu, a izveli smo i operetu “Kneginja čardaša” – rekao je Končić.

Libretist Miro Gavran rekao je da se radnja događa za boravka lorda Byrona u Veneciji gdje je proveo najljepše godine svog života te da je sretan da se i ovaj hrvatski mjuzikl vraća na mjesto gdje je hrvatski mjuzikl i nastao. Skladatelj Darko Domitrović dodaje da je ansambl Komedije radio iznad svih očekivanja. Sopranistica Danijela Pintarić rekla je da su joj songovi iz “Byrona” sjeli odmah od prve, dok je Vlatka Burić Dujmović sretna da je nakon deset godina rada u Komediji dobila priliku pjevati mjuzikl.

Mila Elegović tvrdi da je rađanje novog mjuzikla krvav posao, dok je Sandra Bagarić rekla da je u “Byrona” involvirana već pet godina, što ne čudi kada joj je skladatelj suprug. Libreto “Byrona” donosi burnu ljubavnu, ali i političku priču u kojoj se u poznatog engleskog pjesnika i romantika zaljubljuju dvije sestre, Maria i Brigitte, čiji je otac austrijski general poslan u Veneciju koja je nakon napoleonskih ratova pripala habsburškoj kruni. Radnja mjuzikla odigrava se, na sreću po kostimografa, i u vrijeme znamenitog venecijanskog karnevala, a u priču je uključen i tajanstveni armenski samostan.

Ključne riječi

Komentara 1

MO
matK.O.
13:45 21.02.2017.

jadna li mu majka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije