Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spremni za Ameriku!

Beogradska filharmonija definitivno je prvi orkestar Balkana

Beogradska filharmonija
Marko Đoković/Beogradska filharmonija
22.09.2014.
u 15:50

Vrhunac deset godina velikog rada bit će velika turneja

        Uspoređivanje Zagrebačke filharmonije s Beogradskom pokazalo se posljednjih godina poučnim i korisnim, a dovelo je i do prijateljskih razmjena gostovanja dvaju orkestara. Zato zagrebačkim glazbenicima, baš kao ni publici koju su u Lisinskom oduševljavali Beograđani, sigurno neće biti mrsko čuti da orkestar Beogradske filharmonije i dalje napreduje u kvaliteti, organizaciji i ambicijama.

San o novoj dvorani

Deset godina sustavnog i mukotrpnog rada čitave institucije, a osobito orkestra pod šefovskim vodstvom najprije slovenskog maestra Uroša Lajovica, a potom kineskog Muhaja Tanga, za dva tjedna bit će okrunjeno povijesnom turnejom. Beogradska filharmonija nastupit će u njujorškom Carnegie Hallu te u velikim koncertnim dvoranama Chicaga, Clevelanda i Washingtona. A da je skupa s njima sve ove godine rasla i njihova publika, pokazao je koncert kojim je ovaj orkestar, nabijen umjetničkom i svakom drugom pozitivnom energijom, u petak otvorio svoju novu sezonu.

Velika dvorana Kolarčeve zadužbine već je odavno premala za Beogradsku filharmoniju, kako za njihov sve usklađeniji i raskošniji zvuk, tako i za publiku. San o novoj dvorani dodatna je inspiracija, ali do njegovog ostvarenja neće doći bez još većeg i napornijeg rada. U zgradi Beogradske filharmonije, odmah pokraj Kolarca, to već odavno svi znaju i prema tome se i ravnaju. Američka turneja također je rezultat višegodišnjeg rada i planiranja, a država u njenom financiranju sudjeluje samo s dvadesetak posto. Pri tom je najbolje to što su svi napori podređeni u prvom redu višem umjetničkom redu i smislu.

To se čita i iz način na koji je sastavljen program čitave sezone kao i prvog koncerta u ciklusu Bizarrte. Kao zagrijavanje pred odlazak u Ameriku program je bio sastavljen od glazbe velikih američkih skladatelja 20. stoljeća. U drugom dijelu to je bio uvijek popularni Gershwin s ulomcima iz Porgy i Bess uz izvrsne američke pjevače Donitu Volkwijn i Michaela Reddinga.

Uzor svim institucijama

Ali, pod sjajnim vodstvom Vladimira Kulenovića, mladog dirigenta s velikim američkim iskustvom, orkestar je naročito briljirao u stilski vrlo raznolikim, reprezentativnim i na različite načine zahtjevnim orkestralnim skladbama Johna Corigliana, Christophera Rousea, Johna Adamsa, Charlesa Ivesa i Leonarda Bernsteina. A uz sve to, najveće ovacije publike dobili su impresivna skladba “Talas” i njen autor Vuk Kulenović, veliki suvremeni srpski skladatelj koji od 1992. živi i radi u Americi.Za sve slične institucije u regiji, pa tako i u Hrvatskoj, Beogradska filharmonija doista je pravi uzor.     

>> Fantastičan koncert potiče pitanje: zašto se odustaje od suradnje?

>> Ovacije Zagrebačkoj filharmoniji u Beogradu nakon tri desetljeća

Komentara 2

DU
Deleted user
23:52 22.09.2014.

Kak se ja volim smijat glupostima.

DU
Deleted user
01:16 23.09.2014.

Ne može Pofuk bez Beogradske filharmonije, Beograda i Beograđana. Težak, vjerojatno neizlječiv, slučaj ovisnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije