Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Filharmonija

Beethovenova Missa solemnis za jubilej Vladimira Kranjčevića

Kranjcevic
Anto Magzan/PIXSELL
23.11.2011.
u 13:30

To Beethovenovo djelo traži glasove u najboljoj formi, a zbor Ivan Goran Kovačić ih ima

Bio sam na probi, vratio se doma i proveo večer sam, kao i bilo koju drugu. Tako nam je Vladimir Kranjčević opisao prošli ponedjeljak kad je navršio 75 godina života. Ali, zato će večeras, 25. studenog, imati proslavu kakvu dirigent samo poželjeti može: na koncertu Plavog ciklusa Zagrebačke filharmonije u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog dirigirat će izvedbom velebne Beethovenove Misse solemnis.

I to prvi put u životu, jer to je djelo kojem se ne pristupa olako, nego tek s prikupljenim znanjem i iskustvom jednog čitavog života s glazbom.

Najzahtjevniji oratorij

Nakon što je kao pijanist i dirigent izveo većinu Beethovenovih kapitalnih djela, Kranjčević dobro zna u što se upušta i čini to s velikim strahopoštovanjem, uzbuđenjem i divljenjem prema djelu i skladatelju. Pritom Missu solemnis označava kao najzahtjevniju, najtežu i najkompleksniju od svih velikih oratorijskih skladbi za koje je svojedobno, kao dugogodišnji umjetnički voditelj, pripremao zbor Ivan Goran Kovačić.

Kako zbog Beethovena, tako i zbog dirigenta, današnjem sastavu goranovaca večeras će se u Lisinskom pridružiti i dvadesetak veterana koji su bili studenti i mladi pjevači još u vrijeme kada je zbor s Kranjčevićem gradio svoju svjetsku reputaciju i kvalitetu.

Ali, ni za veterane nije bilo popusta, kaže Kranjčević. Svi su oni vrlo ozbiljno bili posvećeni probama proteklih mjesec i pol dana, bez obzira na svoje poslove i obitelji, jer Missa solemnis traži glasove u najboljoj kondiciji.

Današnji sastav zbora ima fantastičan potencijal, kaže Kranjčević, odajući za to priznanje današnjem zborovođi Luki Vukšiću, a vrlo je zadovoljan i vokalnim kvartetom solista koje je sam odabrao za svoj slavljenički koncert. To su sopranistica Martina Zadro, altistica Martina Gojčeta Silić, tenor Domagoj Dorotić i bariton Ivica Čikeš.

Svaka je izvedba praznik

Koncertom u petak Kranjčević će proslaviti i 50 godina svoje profesionalne karijere pijanista, dirigenta, pedagoga te organizatora glazbenog života. Na tom polju najveći doprinos dao je kao suosnivač i dugogodišnji ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri.

Premda je nastupao i prije, Kranjčević smatra da je u pravom smislu te riječi glazbeni profesionalac postao tek stjecanjem diplome Muzičke akademije u Zagrebu prije pola stoljeća.

U svakom slučaju, Missa solemnis se ne događa često, svaka je izvedba praznik, a Beethovena Kranjčević s pravom naziva iznimnim skladateljem čija monumentalna djela u čitavoj povijesti glazbe stoje zasebno jer pripadaju svim epohama i svim ljudima. To se ne propušta.

Komentara 2

AR
ana.rimbaud
10:43 26.11.2011.

Odličan, odličan koncert! Velik naklon maestru i svim izvođačima!

MA
magellan
09:10 27.11.2011.

Ovo je bio fenomenalan koncert....Dirigent Kranjčević je ovime pokazao svoju vrijednost...Zagrebačka filharmonija nakon Šuteja i stagniranja kreće u europske zvjezdane staze...Vidi se već tu rukohvat velikoga maestra Kitajenka....Zbor izvrstan...Solisti blizu visoke razine kojim se Beethoven mora pjevati .....Sve pohvale zaa njihov trud....Kranjčević je danas u Hrvatskoj a sigurno i u cijeloj regiji najbolji interpret L.van Beethovena

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije