Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebačka FILHARMONIJA

Bal za bolju budućnost

22.12.2014.
u 15:26


Orkestar 30. prosinca redovito zaključuje godinu u dvorani Lisinski

Svaka europska, a pogotovo miteleuropska metropola koja imalo drži do sebe i svoje kulture u svojoj božićnoj i novogodišnjoj ponudi ima i filharmonijske koncerte. Zagrebačka filharmonija tu ulogu tradicionalno obilježava s dva koncerta.

Mladi glazbenik godine

Božićni je održan prošlog petka, kada su uz orkestar pod ravnanjem maestra Lorisa Voltolinija revijski program, začinjen suitom iz baleta Orašar P. I. Čajkovskog, nastupile Zvjezdice i Leon Košavić. Taj sjajni mladi bariton, koji je ove godine bio laureat na nekoliko međunarodnih natjecanja, ujedno je i jedan od kandidata za mladog glazbenika godine kojeg, uz pomoć stručnog žirija, bira i nagrađuje upravo Zagrebačka filharmonija.

Pobjednik će biti proglašen 30. prosinca na Filharmonijskom balu, koji već godinama zaključuje glazbenu godinu u Lisinskom, u dvorani koncertom, a u predvorju plesom. I ove će godine program zagrebačkog prednovogodišnjeg Filharmonijskog bala biti sastavljen uglavnom od skladbi članova obitelji Strauss, na što publika sigurno neće imati prigovora, kao ni na nastup glavne zvijezde večeri. Bit će to sjajna hrvatska operna pjevačica Diana Haller. Prošlogodišnja dobitnica filharmonijske nagrade za mladu glazbenicu godine uz orkestar će, pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića, zapjevati i Rossinija.

Uz to Zagrebačka filharmonija večeras još dva puta uživo prati i Chaplinov "Cirkus" u kinu Europa, što je kod publike apsolutni hit, pa se već traže ulaznice i za izvedbe zakazane za 31. siječnja 2015.

Treba nam i novi zakon

Sve ove prigode bit će prilika i da publika još jednom izrazi podršku svom orkestru koji je nedavnim izborom austrijskog maestra Davida Danzmayra za šefa-dirigenta okrenuo novu stranicu. S njim će već 1. siječnja 2016. svirati na Novogodišnjem koncertu u Salzburgu.

– Nadamo se još većoj potpori od Grada i države, što uključuje i novi zakon koji bi filharmoniju i formalno uzdigao na razinu institucije od nacionalne važnosti – govori Mirko Boch, od ove godine novi ravnatelj ZF-a.

Nad orkestrom i dalje bdije maestro Kitajenko, a među prioritetima je još tješnja veza s Muzičkom akademijom i mladim hrvatskim dirigentima.

– Ovu je godinu obilježila glazba, a misija filharmonije nije samo dobra glazba, nego i bolje društvo – zaključuje Boch mišlju koja zaslužuje podršku.

>> Imam ideja, ali je važniji odabir, koje od njih baciti kroz prozor

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije