Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne prihvaćanje

Austrijanac Feigl iz inata Bandiću osnovao novi Zagreb Jazzorkestar

jazz
Borna Filic/PIXSELL
30.03.2015.
u 09:21

Posljednji nastup HGM-ovci su imali primajući Porin za najbolji jazz album

Početkom prošlog ljeta pisali smo kako se nakon dvanaest godina uspješnog djelovanja, prepoznatog u Hrvatskoj i svijetu, ugasio HGM Jazzorkestar Zagreb. Njegov osnivač i voditelj, austrijski glazbenik i pedagog Sigi Feigl, posljednji je put sa svojim orkestrom, u kojem je stasao čitav novi naraštaj hrvatskih jazzera, nastupio na svečanosti dodjele nagrada Porin, od kojih je onaj za najbolji jazz-album pripao baš njima.

Pisali smo i o Feiglovu razočaranju koje je u noći nakon tog zadnjeg nastupa pretočio u pismo gradonačelniku Bandiću. Odgovor nije dobio. Ali, uporni Štajerac u životu ne prihvaća NE. Umjesto da nastavi pisati pisma ili da jednostavno digne ruke od Zagreba i svoje ljubavi prema njemu, on je opet okupio staru ekipu i osnovao Zagreb Jazzorkestar, “sasvim novi bend s dugom tradicijom”, kako to duhovito i točno piše na njihovoj internetskoj stranici.

Rekli su mu da za osnivanje udruge građana u Hrvatskoj treba nekoliko mjeseci. Sam je krenuo od šaltera do šaltera, ostajući na svakom onoliko koliko je trebalo dok ne bi dobio pravi odgovor i točnu uputu. Posao je bio gotov za tri tjedna. Sigi Feigl je predsjednik i umjetnički ravnatelj, a birokratske vjetrenjače pomogli su mu rušiti vjerni suradnici, Zagrepčanka Vera Pfaff te još jedan stranac kojem je Hrvatska postala druga umjetnička domovina, talijanski glazbenik i dopredsjednik udruge Andreas Marinello.

Zaboravljene dvorane

Tražeći novi prostor za novi orkestar krenuli su u obilazak starih zagrebačkih kinodvorana. Našli su ih uglavnom potpuno zapuštene i pretvorene u skladišta i smetlišta. Sve dok nisu došli do nekadašnjeg kina Mosor u Zvonimirovoj 63 u kojem danas djeluje Produkcija kulture Aplauz, nastala na istoj vrsti poduzetnosti i entuzijazma Nenada Zlamala i njegove ekipe. U predvorju starog kina već su se održavali jazz-sessioni uz čašu vina, a sa Zagreb Jazzorkestrom jazz se popeo i na veliku pozornicu.

Sigi Feigl ne žali ni truda, ni tisuća kilometara prevaljenih gotovo svakodnevno na relaciji Leibnitz – Zagreb. Dakako, ni vlastitog novca. Glazbenicima isplaćuje honorare, zato što su – profesionalci. Napravio je program za svaki ponedjeljak u dvorani Aplauza do kraja sezone koja je otvorena prvim nastupom novog orkestra 2. ožujka. Sljedećih tjedana nastupali su eminentni hrvatski, austrijski i svjetski solisti i ansambli, a večeras, 30. ožujka, na redu je drugi koncert Zagreb Jazzorkestra. Tiskane su i lijepe brošure. Trinaestak tisuća eura vlastitog novca u projekt je već uložio Sigi Feigl.

Mama pegla stolnjake

Kada sam ga pitao što će biti do kraja lipnja, ako se u međuvremenu potporom ne uključi i Grad čije ime orkestar nosi, Feigl mi je odgovorio: “Valjda ću biti u zatvoru.” Kroz smijeh!

U dvoranu u Zvonimirovoj donio je vlastiti razglas. Dopunio je i rasvjetu. Da bi u staroj dvorani ugođaj pravog jazz-kluba bio potpun, iz Leibnitza je donio i stolove. Pa čak i stolnjake koje svaki tjedan pere i glača njegova majka, a u akciju je uključena i Feiglova djevojka iz čije cvjećarnice u Leibnitzu na stolove svakog ponedjeljka stiže i svježe cvijeće. U Feiglove vaze.

Zašto sve to radi?

– Čvrsto vjerujem da se prava kvaliteta, jednom kada se stvori i dokaže, ne može zaobići – odgovara ovaj sasvim poseban čovjek i umjetnik. Kako im pomoći i dati potporu? U prvom redu odlaskom u Zvonimirovu 63 gdje vas svakog ponedjeljka, pa i danas, čeka izvrstan jazz.

>> Zagreb Jazzorkestar otvara novi jazz klub u Zagrebu

Komentara 2

FR
freejazz
23:14 30.03.2015.

Bravo Sigi! Pet plus

DU
Deleted user
09:42 30.03.2015.

kapa do poda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije