Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
godišnjica smrti

Arsenovo djelo ne prolazi

07.02.2014., Zagreb - Glazbenik Arsen Dedic.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/2
17.08.2016.
u 15:21

Dok čekamo objavu njegove autobiografije, album "Matija svira Arsena" dobio je DVD izdanje, Lea Dekleva s obitelji Dedić posvetila mu je pjesmu...

Prošlo je godinu dana od odlaska Arsena Dedića. Iako se kaže da je svaki gubitak velik, ovaj je bio posebno težak. Promatra li se s pozicije kulturnog značaja, zapravo nenadoknadiv. Sve smo to čuli još na komemoraciji za Arsena prije godinu dana u Hrvatskom glazbenom zavodu, gdje je Arsenov prijatelj Igor Mandić, autor popratnog teksta na prvom Dedićevu albumu “Čovjek kao ja” iz 1969., dao možda najbolju, emotivnu ali točnu, dijagnozu situacije.

Još nismo dobili ulicu, trg, školu ili neku zgradu s imenom gorostasa Arsena Dedića kao što smo očekivali, a i najavljivalo se. Premda je odškolovao i utjecao ne samo na nekoliko desetaka generacija glazbenika nego na cjelokupnu kulturnu scenu. Možda bi bilo najprirodnije Muzičku akademiju u Zagrebu nazvati njegovim imenom. Trebali bismo barem dobiti brod Jadrolinije s Arsenovim imenom i prezimenom pa da prevozi putnike na liniji “tamo da putujem”.

Ali, kako to obično biva, život i rad nekako se sami probiju tamo gdje treba pa smo u ovih godinu dana ipak bili okruženi Arsenom Dedićem. Prije svega albumom “Matija svira Arsena” Matija Dedić dao je važu interpretaciju rada pokojnog oca, a samim albumom osvojio pet nagrada Porin, uključujući i onaj za album godine, što do sada nikada nije uspjelo ploči iz idioma jazza.

Mnogi su ga slijedili

Temeljen na pjesmama, televizijskim i filmskim Arsenovim temama, “Matija svira Arsena” od konca prošle godine nekoliko je mjeseci zaredom bio na vrhu najprodavanijih domaćih albuma, a nedavno objavljen DVD donosi snimku koncerta s istim programom iz rasprodanog ZKM-a krajem prošle godine. Dobili smo i pjesmu Lee Dekleve “Ja bi da te slijedim” koja je zamišljena kao njen duet s Arsenom, ali je na koncu snimljena uz sudjelovanje obitelji, Gabi, Lu i Matije.

Mnogi su slijedili Arsena od šezdesetih naovamo, a neki od njih s Matijom Dedićem održali su seriju velikih “Koncerata za Arsena”. Primjerice, u društvu s Gabi Novak, Zoranom Predinom, Gibonnijem i drugima nastupili su u Ljubljani, Beogradu, Podgorici i još nekim gradovima gdje su im se pridružili i lokalni Arsenovi kolege i sljedbenici. Naravno, jer Arsenov radijus kretanja i utjecaja bio je daleko širi od opjevanog Šibenika i Zagreba, kao što se moglo vidjeti i u dokumentarcu “Moj zanat” koji je ove godine prikazan i na otvaranju Solo Positivo Film Festivala u Opatiji, festivala na kojem je Arsen ostavio traga još kad je prvi put održan pred sedam godina.

Nije tajna da je Arsen Dedić bio i superioran “kajkavac”, ali nevezano uz trijumfe na festivalu “Kajkavske popevke” opet će se naći u Zagorju, na Špancirfestu 20. kolovoza, gdje će Matija uz Predina, Deklevu i Tedija Spalata održati recital “Hommage Arsenu”, a nakon toga koncertna posveta valjda bi trebala stići i u Zagreb. Što se same Arsenove riječi tiče, najvažnija je vijest ona da je ove godine napokon ponovo objavljena knjiga poezije “Brod u boci”. Radi se o jednoj od bezvremenskih knjiga, najprodavanijoj domaćoj knjizi poezije koja je doživjela devet izdanja. Mnogi koji su je uzaludno tražili sada mogu doći do nje.

Prije dvije godine kolega glazbeni kritičar iz Makedonije u Zagrebu je u antikvarijatu uspio pronaći staro izdanje knjige, ostavio mi ju je da mu se Arsen potpiše, što je i učinio, ali knjiga još kod mene čeka da je preuzme vlasnik i vjerojatno je posljednji “Brod u boci” s potpisom Arsena Dedića.

Neprolazno djelo

S podrškom i zaleđem Gabi Novak i Matije Dedića zajedno su činili neponovljivo sveto trojstvo domaće kulture scene. Kao što vidimo, puno je toga još uvijek na sceni zahvaljujući njima i prijateljima, a prije svega zbog opsega i utjecaja Arsenova rada i njegove, kao što smo također vidjeli u ovih godinu dana, neprolaznosti.

Ono sve što znaš o meni, to je stvarno tako malo, napisao je, ali bude li sve kako treba pa se pojavi i njegova autobiografija koju je pisao, a za koju mi je jednom u intervjuu rekao da će se zvati “Prvorazredni građanin drugog reda”, saznat ćemo još toga, ne samo o Arsenu nego i onima i onome oko njega.

>>Arsen Dedić: VL Biografija

>>Arsenu za rođendan: 'Šibenski memento' je dobio i videoizdanje!

Komentara 2

AO
ante.oreskovic75
16:37 17.08.2016.

Hvala Arsenu za mnogo dobra koje je učinio.!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije