Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bečka Državna opera

Anna Netrebko postala komorna pjevačica u Beču

Ana Netrebko postaje komorna pjevačica Bečke opere, 16. 2. 2017. snimio D. Derk
21.02.2017.
u 11:16

Ruska sopranistica Anna Netrebko dobila titulu komorne pjevačice

U bečkoj Državnoj operi Anna Netrebko, putena ruska sopranistica i miljenica ruskog dirigenta Valerija Gergijeva, debitirala je prije četrnaest godina.

U četvrtak je u velikoj dvorani Gustava Mahlera primila najveće priznanje koje operni pjevač u Austriji može dobiti: titulu komorne pjevačice koju je prije nje dobilo trideset i pet pjevačica, među njima i naša sopranistica Sena Jurinac.

Austrijski ministri kulture (čiju odluku potom potpisuje predsjednik Republike Austrije) bili su izdašniji prema muškarcima. Do sada su čak devedeset i tri pjevača dobila titulu komornog pjevača, među njima i francuski tenor Roberto Alagna koji s Annom Netrebko upravo nastupa u Verdijevu “Trubaduru”, najnovijoj premijeri Bečke opere.

– Titula komorne pjevačice ne nosi novac ni mirovinu. Ona je velika počast, ali i želja da vas što češće slušamo na bečkoj pozornici – rekao je uzbuđenoj Anni Netrebko austrijski ministar kulture Thomas Drozda. A direktor Bečke državne opere, Francuz Dominique Meyer rekao je da svaki put kada Anna Netrebko dođe u Bečku operu svi postanu sretni

Podsjetio je da je Anna kao mala djevojčica s južnih granica Rusije učila svirati klavir, čime nije bila oduševljena. Kasnije je pjevala u dječjem zboru, a onda je htjela biti glumica. Kada je shvatila da je među glumcima velika konkurencija, odlučila se baviti pjevanjem u Sankt Peterburgu. Tada je zapela za oko mladom Gergijevu i otada traje zvjezdana karijera pjevačice koju novinari otvoreno uspoređuju s Marijom Callas i nazivaju La Divina.

– Četrnaest godina nastupam u Beču. U Beču se osjećam kao kod kuće. Zato mi se ništa ljepše nije moglo dogoditi nego da dobijem titulu komorne pjevačice – pročitala je Anna Netrebko izjavu na njemačkom jeziku koji nije naučila iako niz godina ima austrijsko državljanstvo te živi u Beču kada nije na turnejama.

Nakon predstave “Trubadura” održane u srijedu, na kojoj je kao Leonora briljirala snažnim, ali pokretnim glasom i iznimnom pojavnošću, Anna Netrebko je za Večernji list izjavila da je oduševljena bečkom produkcijom i kolegama, uz Alagnu i mezzosopranisticom Lucianom D’Intino i baritonom Ludovicom Tezierom.

A na upit kako to da je lani nastupila kao Elsa u Wagnerovu “Lohengrinu” u Dresdenu, odgovorila je kratko: “Wagner mi je najdraži skladatelj. Neka mi Verdi oprosti. Ali teško mi je pjevati na njemačkom jeziku”. Uz Annu Netrebko na svečanosti u bečkoj Operi bili su njen novi suprug, tenor iz Azerbajdžana Yusif Eyvazov s kojim će otvoriti novu sezonu milanske La Scale, ali i otac geolog i majka inženjerka.

U prvom redu, uz starog bečkog intendanta Ioana Holendera kojem nije promaknuo talent Anne Netrebko, bio je i novoimenovani intendant ove čuvene operne kuće, glazbeni menadžer i nekadašnji novinar, rođeni Beograđanin Bogdan Roščić koji na posao stupa 2020. godine.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije