Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GENEVA MOTOR SHOW

Qoros 3 Hatch predstavljen u Ženevi, sprema se i crossover

Ženeva
Foto: Bojan Arežina
1/7
04.03.2014.
u 17:01

Drugi model kineske tvrtke izazvao je veliku pozornost posjetitelja

Jedna od svjetskih premijera na ovogodišnjem auto-salonu u Ženevi koja je privukla veliku pozornost posjetitelja je ona Qorosa 3 Hatch. Riječ je o drugom modelu kineske tvrtke čiji je prvijenac, 3 Sedan, postao prvi automobil razvijen u Kini koji je osvojio pet zvjezdica na sudarnim testovima Euro NCAP-a.

Potpredsjednik Qorosa Volker Steinwascher na današnjem je predstavljanju rekao kako nisu bili iznenađeni visokim skorom na testovima jer su to otpočetka planirali. Iznenadilo ih je, rekao je, to što je 3 Sedan bio najbolji u klasi.

Hatch izgleda dosta slično prvom modelu, pogotovo na prednjem dijelu, no u Qorosu tvrde da ima vlastiti karakter. Iako dizajn nije spektakularan, izgleda dosta dobro, pogotovo u odnosu na dosadašnje kineske automobile koji prečesto izgledaju kao loše kopije modela etabliranih marki. Unutrašnjost je također korektno dizajnirana, ali i prostrana, a komandnom pločom dominira dodirni zaslon od osam inča.

Sedan i Hatch jednako su široki i visoki, 1839 odnosno 1445 centimetara, no Hatch je sa svojih 4438 centimetara 180-ak centimetara kraći. Masa se kreće od 1320 do 1410 kilograma, a prtljažnik ima 403 litre, odnosno 1105 sa spuštenim sjedalima.

Foto: Bojan Arežina

U ponudi je 1,6 litreni motor sa 16 ventila u običnoj i turbo verziji. Prva ima 93 kilovata, ubrzava do stotke za 11,6 sekundi s ručnim i 12,6 sekundi s automatskim mjenjačem te postiže maksimalnu brzinu od 193 km/h. Turbo verzija dolazi samo s automatskim mjenjačem, ima 115 kilovata, maksimalnu brzinu od 210 km/h te ubrzanje od 9,7 sekundi.

Qoros zasad prodaje automobile samo na kineskom tržištu, no u planu im je i dolazak na europsko. Steinwascher je napomenuo kako su nedavno otvorili zastupništvo u Bratislavi.

Sedan se u Kini prodaje po cijeni od 12 do 18 tisuća eura, ovisno o opremi. Kako je tek nedavno pušten u prodaju, u Qorosu nisu htjeli previše pričati o broju prodanih primjeraka, no tvrde da su reakcije kupaca vrlo pozitivne.

Hatch bi u prodaju u Kini trebao biti pušten sredinom ove godine, a cijena će biti manja od 20.000 eura. Iz Qorosa su nam otkrili da planiraju i treći model, crossover, koji bi trebao biti predstavljen krajem ove ili početkom iduće godine.

Komentara 2

SE
sestrićna
18:30 04.03.2014.

električni bicikl je iz tvrtke rimac automobili..odlično izgleda..

Avatar HRVATSKI CENTAR OIE
HRVATSKI CENTAR OIE
21:10 04.03.2014.

Dobar posao u Kini.There are over 130 million e-bikes in China, where several major cities have already restricted the use of gasoline motorbikes or have banned them completely. Chinese e-bikes are primarily used for commuting, but the Qoros eBIQE Concept was conceived to go further – it performs superbly as a commuter and is fun and highly-capable in an off-road situation as well. All the best Mate Rimac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije