Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
4g mreža

Zamislite da video od 1 gigabajt skinete na svoj mobilni uređaj za 57 sekundi

4g mreža
Foto: Thinkstock
1/2
29.04.2015.
u 11:05

Hrvatska ne zaostaje nimalo za za Europom kada se radi o mobilnim mrežama, štoviše ide u korak sa svijetom i vrlo brzo usvaja sve prednosti koje mobilne mreže pružaju

Brzina je vrlo često obrnuto proporcionalna kvaliteti, brzoplete odluke mahom požalimo, kao i brze odgovore ili brzinski sklopljene poslove. No, kada se radi o korištenju interneta, brzina je itekako poželjna ili, ako baš hoćete, iznimno je bitna, posebno kada se radi o mobilnim mrežama i svemu onome što želite moći raditi sa svojim pametnim telefonom.

TV bez zastoja

Zamislite da film težak 1 gigabajt skinete na svoj mobilni uređaj za 57 sekundi ili pak da videoigru od 20 megabajta na svom mobitelu imate u sekundi, a mobilnu aplikaciju od 50 megabajta za manje od deset sekundi. Da televiziju na mobitelu gledate bez kašnjenja i zastoja. Da teške portale i zahtjevne aplikacije imate na svom mobitelu za treptaj oka. Ne, ne radi se o nekoj znanstvenoj fantastici, sve je to već moguće. I dosadašnje mreže omogućavale su već zadovoljavajuću kvalitetu surfanja internetom i reprodukcije videospotova ili ostalih videouradaka, no tehnologija ne stoji, ide naprijed. I sada je sve još brže i lakše. Naravno, radi se o mrežama četvrte generacije – 4G-u.

Hrvatska nimalo ne zaostaje za Europom kada se radi o mobilnim mrežama, štoviše ide u korak sa svijetom i vrlo brzo usvaja sve prednosti koje mobilne mreže pružaju. U Hrvatskoj je danas moguće surfati po brzinama i do 150 megabita u sekundi, a te brzine za sada pruža samo Hrvatski telekom. Istina, zasad su “suprebrzi” gradovi i veća mjesta, no tehnologija nezadrživo napreduje.

Mobilne superbrzine nisu dostupne baš svima jer jedan je od preduvjeta i da imate pametni mobitel koji to omogućuje. Naravno, svi današnji mobiteli u pravilu omogućavaju pristup 4G brzinama. Ipak, obratite na to pažnju pri kupnji novog uređaja želite li doista da vam mobitel pruži sve ono što može uz najmoderniju mobilnu mrežu. Ono što svakako treba znati u priči o 4G-u jest da veće brzine zapravo ne znače veću potrošnju podatkovnog prometa. Pri uobičajenom korištenju poput surfanja internetom, slušanja glazbe, učitavanja aplikacija podaci neće biti veći, samo će cijeli sadržaj kojem želite pristupiti biti brže na vašem mobilnom telefonu.

Kvalitetniji videosadržaj

Kada se radi o videostreamu ili gledanju prijenosa videa u realnom vremenu, promet može biti povećan jer neki od servisa koji pružaju te usluge prepoznaju na kojoj ste brzini i u skladu s tim isporučuju vam i kvalitetniji videosadržaj. Isprobate li 4G brzine, zasigurno ćete poželjeti stalno biti toliko brzi i automatski konzumirati više sadržaja, što doista može činiti razliku na računu. No kada brzina osigurava kvalitetu, pritom štedi vrijeme i olakšava posao te zabavu čini ugodnijom, zasigurno se i isplati.

Komentara 13

DU
Deleted user
12:31 22.05.2015.

Ja sam na pretplati (VIP) I isto nemam dobar signal. Mreza je jednostavno losa. U Zg-u sam, zapadni dio grada, u boravku E, a na katu H I to je to. LTE ni u ludilu. Mob Lumia 920 I 930. U firmi moram gasiti 4G, jer mi kod pada brzine, puca veza sa GSM-om pa sam na neko vrijeme nedostupan. Katastrofa. A za ovakva s**nja od clanaka bi bar trebalo napisati da su placeni oglas.

LU
lukarak
12:35 22.05.2015.

A zamislite da ona to mozete napraviti opet, iduci mjesec. Jer ste s tim videom potrosili svoj paket.

KO
kompjuter
13:23 22.05.2015.

KOJA LAŽ,pa hrvatska je sa brzinom interneta prva ali odotraga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije