Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rapsodija okusa

Zadivite svoje prijatelje: Evo kako spajati vina i sireve kao pravi stručnjak!

Vino, sir
Foto: Shutterstock
1/12
24.11.2016.
u 09:30

Plemeniti sirevi poslužuju se dozirano, u malim pakiranjima te serviraju kao delikatesa uz pojedina vina

Postoji više vrsta plemenitih sireva poput camemberta, stiltona, gorgonzole te briea. Spoj ovih plemenitih sireva i vina izaziva pravu rapsodiju okusa. Karakterističan okus i miris sireva nešto je što će svaki gurman zasigurno cijeniti.

Slatka vina, primjerice, prirodno odgovaraju raznim sortama vrhunskih sireva. Stručnjaci preporučuju snažniji okus sira ako pijete slađe vino. Upravo iz tog razloga sirevi s plemenitom plijesni odgovaraju uz voćna i slatka vina. Preporučeni su sirevi poput, primjerice parmezana ili rimskog ovčjeg sira – Pecorino Romano.

Plemeniti sirevi katkada izazivaju rasprave među stručnjacima. Naime, njihova plijesan može stvoriti probleme poput glavobolje, ali u većini slučajeva ipak je korisna. Sirevi se zato poslužuju dozirano, u malim pakiranjima, te se serviraju kao delikatesa uz određena vina. Ovčji sir s juga Francuske Roquefort voli vrlo slatka vina poput polusuhe ili ledene graševine.

Foto: screenshot/facebook

Foto: Shutterstock

Mlada graševina svojom svježinom stapa se uz kozji ili sir od skute te je dobra podloga za plemenite plijesni. Zahvalno je sparivati sireve i vina koja dolaze iz istih krajeva. Sirevima iz Slavonije tako se često pridružuje upravo mlada graševina.

Specifičnost spoja bijelog vina i plemenitih sireva leži u slatkoći vina, zbog čega se dobiva jedinstveni spoj koji rezultira ukusnim zalogajem.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Idler 3
Idler 3
21:13 08.12.2016.

A kaj je s rujnim vincima i tvrdim, suhim i slanim kozjim/ovčjim sirevima....naravno, uz malo tanko narezanog pršuta >;-))

UM
umnjak
06:53 09.12.2016.

Grasevina? A sta je s pravim "slatkim" sortama kakva su juzna vina, Plavac mali, Blatina,....Clanak prepisan valjda, za zadiviti nikog.

Avatar Daruvar_
Daruvar_
22:57 08.12.2016.

Samo teški glupan može spajati vina i sireve. To je za probavu ubitačno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije