Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
više nećete pogriješiti

Otkrivamo kako izabrati najbolje vino na dar domaćinima

Vino
Foto: Shutterstok
23.11.2016.
u 09:00

Domaćinu uvijek ispričajte nešto o vinu koje darujete jer time prenosite određenu poruku i uvijek je poželjno donijeti vino za koje provjereno znate da je dobro i kvalitetno. Žene će se uvijek razveseliti finom pinotu, a muškarci chardonnayju ili graševini

Nema bolje izjave ljubavi i zahvalnosti od one koja je praćena bocom dobrog vina, rekao je osnivač jedne vinarije i time otkrio cijelu poantu zašto je vino idealan dar kako za žene tako i za muškarce. Upravo zato butelja vina uvijek je dobar poklon domaćinima koji su vas pozvali na blagdanski ručak ili večeru, a kako biste odabrali najbolje vino za takvu priliku, donosimo vam kratki vodič koji će vam, nadamo se, olakšati kupnju.

Prije svega svojim domaćinima darujte vino za koje provjereno znate da je dobro i kvalitetno i o kojem možete ispričati neke zanimljive detalje. Primjerice, ako poklanjate bijelo vino graševinu, spomenite da je to gospodarski najvažnija i najraširenija hrvatska sorta vinove loze koja najbolje uspijeva u kontinentalnim vinogorjima. Zanimljiv je pritom podatak da je i svaki peti trs u hrvatskim vinogradima graševina. Naglasite da ima blagu cvjetnu aromu te skladan i pun okus.

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Nepisano je pravilo da se ženama obično poklanjaju malo slađa vina koja će dobro odgovarati uz desert ili će biti dobar aperitiv. U tom slučaju odličan je odabir rose, čija je specifičnost u tome da djeluje osvježavajuće poput bijelog vina, a okusom je lakše od crnog vina. Aromatični bijeli pinot, koji je nježna okusa, također će razveseliti žene. Istraživanja pokazuju da ga žene uvijek stavljaju na vrh liste svojih omiljenih vina.

Chardonnay ili graševina našeg kontinentalnog vinogorja zadovoljit će nepce vašeg domaćina. Odlično odgovaraju uz predjela i jela od bijelog mesa ili bijele ribe, pa ako je jelovnik vašeg domaćina kreiran u tom stilu, ova vina odlično će se sljubiti s takvim jelima.

Sad, kad smo otkrili tajne dobrog dara domaćinima, upoznat ćemo vas i s pravilima ponašanja za stolom koja će vam pomoći da se bolje snađete.

1. Domaćin sjedi na čelu stola, a domaćica njemu nasuprot. Uglavnom domaćica poziva goste da sjednu za stol.

2.Tijekom večere pazite da se samo šakama i podlakticom lagano naslanjate na stol i vodite ugodan razgovor

3. Mala i velika vilica, nož te mala i velika žlica uvijek se nalaze na stolu kao pribor. S lijeve strane nalazi se vilica, a s desne strane nož i do njeg je žlica. Mala žlica ili mala vilica uvijek se postavljaju iznad tanjura. Gost uvijek s korištenjem pribora kreće s vanjske strane, počevši s predjelom pa tako redom sve do glavnog jela.

4. Čaše za vino postavljaju se s desne strane i to najčešće dvije, jedna za vino i jedna za vodu. Čaše za crno vino malo su okruglije i deblje, a čaše za bijelo vino izduženije i izgledaju elegantnije. Čaše za vino uvijek moramo držati za stalak, nikada ne držimo čašu za njeno tijelo jer se tako vino zagrijava.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar unfeeling
unfeeling
16:54 09.12.2016.

Pobljuvat ću se. Muškarcu Chardonnay? Muškarci ne puše mirišljava vina. Vi što prepisujete ove članke bog te pita otkud, niste popili dva deci vina u životu. Ženama Traminac ili Chardonnay a muškarcu Graševinu ili Sauvignon. Pinot Sivi zavisi da li je suhi ili ne. Prava žena koja zna što je vino izabrat će suhi a ona koja ne zna - ne zna.

MA
maxxxx
00:16 14.12.2016.

sve je stvar ukusa i osobnih preferencija, ne vole svi isto i zato glavno da je butelja, a ne flasa, a ostalo je manje vise lutrija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije