Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jeste li znali?

Evo što biste trebali znati ako jela volite začiniti vinom

Kuhanje
Foto: Shutterstock
25.11.2016.
u 10:00

- Namirnice se obogaćuju vinima jer jelima daju novu dimenziju i obogaćuju im okus, kaže chef Nenad Lukač.

U najljepšoj nautičkoj marini na Jadranu, Marini Nautica, nalazi se restoran Navigare u kojem radi chef Nenad Lukač. 

Restoran je poznat i po tome što nudi bogatu vinsku kartu kvalitetnih vina, a chef Nenad Lukač, od svakog jela stvara remek djelo.

Upitali smo ga zašto se u jela dodaju vina i što radimo krivo.

- Namirnice se obogaćuju vinima jer jelima daju novu dimenziju i obogaćuju im okus. Inače, vina se u svim mediteranskim kuhinjama koriste još od starih Grka i Rimljana. S bijelim vinima možemo sljubiti jela od puretine, piletine, riibe, laganih svijetlih umaka te krem juhe. Uz crna vina idu nešto konkretnija jela kao što su jela od divljači, jela od crvenog mesa, tamni mesni umaci. 

A što je s desertima? 

- Uz deserte od čokolade se ne služe i ne preporučuju vina. Uz voće i voćne kreme preporučuje se bermet, uz ostale kremaste kolače i torte uobičajeno se služe aromatična slatka vina, npr. muškat ili lagani polusuhi pjenušac.

Kako se 'ukuhavaju vina'

- Kada za kuhanje koristimo bijelo vino onda treba kuhati na laganijoj vatri tj.na manjoj temperaturi i ne dopustiti da se vino reducira do kraja da bi jelo zadržalo njegovu aromu. Ako koristimo crna vina onda temperatura kuhanja treba biti veća i crno vino gotovo u potpunosti reduciramo jer tek tada dobijemo puni okus, pojasnio nam je Lukač. 

Ovaj chef već 15 godina gradi svoju karijeru u Istri, gdje priprema tradicionalna hrvatska jela s istarskim potpisom. 

Komentara 3

CI
cinbenik
11:02 05.12.2016.

Coban je Turska rijec,covjek koji cuva ovce,i nezna nista drugo da radi...Imamo i danas Cobane po BiH,no nit jedan nesprema "cobanac".......Spremaju "Corbe",ali ne Cobani,nego kuhari ili domacice....E sad nije dokazano da je u Hrvatskoj bilo Cobana...........Cordasa ,da..Prelazili jesu savu iz BiH,dok im SRH mozda pocetkom 80ih ,Cobanima,je zabranjeno preci bilo u SRH,kao drugu federalnu drzavu.......Tako su sa jeseni na prelase sa BiH,postavljani TO koji je cuvao "granicu na Savi"..........Odakle se u Hrvatskoj tako za paprikas,ili corbanac,nastani naziv tog kuhanja kao Cobanac.....Po meni je on vise "paprikas" i dosao je od madjara,jer taj nacin kuhanja je definitivno Madjarski.Ima tako vise vrsta paprikasa,pileci,svinjski,govedji..........od divljaci,mijesani........I ovaj naziv Cobanac ,koji je definitivno kontradiktoran,je dosao sa HDZe emigrantskom vladavinom......Negdje se ustalio,a negdje bas i nije.Mnoge slicne "pravo Hrvatske" rijeci su pale,pa je tako hiljada vracena joppe u Hrvatsku,a bila zabranjena,od "pravih Hrvata"...........pa zrakomalt........Vidjecemo dali ce se bas Cobanac ustaliti ,ako znamo da skoro da nije bilo Cobana u RH,pa je tako tesko da bi ta rijec mogla biti "pravo Hrvatska" rijec.....U svakom slucaju je dobar ma kako se zvao.....

OD
odisej22
06:49 24.12.2016.

Oj čobane ukrast' ću ti lane...cinbenik , ti po navadi neobrazovanih,poluobrazovanih ,polupismenih ljudi raspravljaš o nečemu o čemu nemaš pojma. Turci vladali Slavonijom i s pola Madjarske 150 g. Koriš HDZ a upotrebljavaš njihove načine za proganjanje riječi. Hrvati suu bili primorani jer su to dozvolili da mijenjaju svoju vanjštinu,površnost,vanjski izraz. A tek u jeziku,nakarada. Čorbanac? Jezički nakaradnjaci predlagali umjesto čobanac. Pa i čorba je turskog porijekla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije