Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"oll korrect"

Znate li kada i zašto je prvi put zabilježena uporaba izraza O. K.?

OK
Foto: Thinkstock
1/2
23.03.2015.
u 10:35

Gotovo je nemoguće zamisliti da je postojalo vrijeme kada se izraz O. K. nije upotrebljavao kao danas

Izreći ili napisati O. K. ili samo OK, danas je toliko često da je gotovo i nemoguće zamisliti da je postojalo vrijeme kada se taj izraz nije upotrebljavao kao danas.

Ipak, postojalo je baš takvo vrijeme i usudili bismo se reći, ne tako davno.

Dana 23. ožujka 1839. prvi put je, u novinama Boston Morning Post, zabilježena uporaba izraza "O. K." kao kratice za "all correct", odnosno "oll korrect", kako se tada namjerno pogrešno pravopisno pisalo.

Komentara 5

GR
grsson
09:58 24.03.2015.

Oll korrect????hahahaha Zero (O) Killed (K) se proširio i u Ameriku i za vrijeme kolonijalnih ratova. Nakon bitke postojao je izveštaj o gubicima npr.14 W wounded ,2 K (killed) Kad je u izvještaju pisalo OK ,to je postalo nešto pozitivnovno i ostalo do danas.

SG
slaven.gulin
11:05 23.03.2015.

lijepa informacija

NT
Nik Titanik
12:03 23.03.2015.

Ispravak! U srednjovjekovnoj Engleskoj, kada su se vitezovi i vojska vraćali iz bitke u zamak, iz daljine je prvi u koloni pokazivao broj poginulih. Znak za ZERO KILLED (O.K.) je bio, očigledno, najiščekivaniji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije