Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crowdfunding kampanja

Zajedrite i vi na HIR-u 3!

HIR 3
PR FOTO
04.05.2015.
u 09:19

Kampanja za spas legendarne jedrilice dio je plana da se ponovi oplovi svijet, ovaj puta pod hrvatskom zastavom, u čemu i vi možete sudjelovati

Crowdfunding kampanja za obnovu 10-metarske jedrilice HIR 3, kojom je Mladen Šutej prije 30 godina oplovio svijet u punom je jeku. Za sada je prikupljeno nešto manje oko 30 posto od 10.000 dolara potrebnih da se brod opremi svom potrebnom sigurnosnom opremom za taj pothvat. Posada, okupljena u neprofitnu udrugu HIR 3, zadovoljna je odazivom i podrškom koja im, kažu, stiže sa svih strana.

Podsjetimo, radi se o jedrilici na kojoj je Mario Saletto snimao i poznati dokumentarac 'Jedrima oko svijeta'. Brod je više od 15 godina stajao potpuno zapušten i gotovo je potonuo, dok ga prošle godine nije odlučio obnoviti jedriličar Saša Fegić. Taj profesionalni skiper, s 20-ak godina iskustva, upravo je na toj jedrilici, kao 14- godišnjak, napravio svoje prve nautičke milje.

No, osim obnove, Fegić i njegova posada planiraju ponoviti Šutejev pothvat te ponovo oploviti svijet, ovaj puta pod hrvatskom zastavom! Unatoč golemim troškovima i izazovima, vlastitim sredstvima i radom te uz uz pomoć prijatelja uspjeli su uvelike obnoviti brod i ističu da prva plovidba Jadranom nije daleko. No, dodaju da je i da je priprema za kretanje na put duga i izazovna kao i put sam.

Važnost projekta za promociju Hrvatske sve više prepoznaju i institucije i tvrtke. Hrvatska turistička zajednica, na primjer, daje podrušku promocijom na svojim profilima na društvenim mrežama, a medijski pokrovitelj je Večernji list u kojem ćete moći čitati sve o budućim pustolovinama broda i posade. Osim toga, posada će uskoro gostovati i na 4. Hrvatskom festivalu putnika koji se od 7. do 10. svibnja održava u Šibeniku.

"Javljaju nam se naši ljudi iz cijele Hrvatske i svijeta i nude pomoć, bilo u opremi bilo u radu, a veliki broj je svojim donacijama sudjelovao i u kampanji. Ta pozitivna energija i je glavna moneta ovog projekta. Sada nas najviše muči siguran vez za brod i nabavka sve sigurnosne opreme za plovidbu oko svijeta, što predstavlja ogroman izdatak, no ne vjerujemo da ćemo uspjeti", kaže Saša Fegić.

Posada stoga poziva sve koji mogu da se uključe u kampanju i tako podrže ostvarenje ovog pothvata. A jedan od zasigurno najatraktivnijih poklona koji su pripremili za donatore je jednodnveno, vikend ili čak petodnevno jedrenje na legendarnoj jedrilici koje možete osigurati donacijom od 130 dolara na više. Osim toga, za donaciju od primjerice 15 do 30 dolara možete na poklon dobiti piratski magnet akademske slikarice Maje Mihalić, ili majicu posade koju je dizajnirala Martina Marinić iz IN10S studija.

Tu je i potpisana knjiga Mladena Šuteja, koji također zdušno podržava projekt, 'Jedrilicom oko Cape Horna' (40 dolara), te 'Moj prvi brod' Male škole brodogradnje (70 dolara). A jedan od najoriginalnijih poklona je i mogućnost posvajanja dupina (90 dolara), najboljih prijatelja pomoraca kako kažu članovi posade, za što se pobrinuo Institut Plavi svijet iz Lošinja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije