Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Renesansni festival u Koprivnici

Zabranjena je plastika, a nema ni hrane prije Kolumba

Koprivnica
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
1/5
28.08.2015.
u 10:00

Koprivnica ovog vikenda nudi “put” u vrijeme otprije 500-tinjak godina

Pivo od koprive u glinenome vrču i pečeni kopun u drvenom tanjuru uz miris dima iz obližnjeg viteškog tabora u očekivanju noćnog napada Osmanlija na slobodan kraljevski grad Koprivnicu. To je najkraći opis onoga što posjetitelja očekuje na Renesansnome festivalu u Koprivnici, ali tu su i: mušketiri, žongleri, “gubavci”, kralj i njegova svita, alkemičari, trbušne plesačice, strijelci, svirači, kmetovi i dvorske dame, koji svi defiliraju autentičnim ambijentom starih gradskih bedema.

Turizam u Podravini

Deseto izdanje festivala koji je nastao ni iz čega, na temelju ideje Renata Labazana, šefa koprivničke Turističke zajednice, a lani je privukao rekordnih 40.000 posjetitelja, počelo je u četvrtak 27. kolovoza i traje do nedjelje. Veliki boom “srednjovjekovnog turizma” u Podravini prepoznala je ove godine Hrvatska turistička zajednica uvrstivši Renesansni festival među 11 top-manifestacija u Hrvatskoj, uz bok, primjerice, varaždinskom Špancirfestu, Riječkom karnevalu i zagrebačkom INmusic festivalu.

– Ove godine obišao sam dva velika festivala u Njemačkoj, onaj u Burghausenu, koji ima više nego stogodišnju tradiciju, te festival u Kaltenbergu. Oba su prostorno veća nego naš, koprivnički, ali nemamo se čega stidjeti, možemo se bez straha uspoređivati u količini sadržaja – kaže Labazan, o čijoj posvećenosti festivalu slikovito govori detalj da mu i mobitel zvoni zvucima lutnje i frula.

Dapače, nastavlja, Renesansni festival otišao je korak dalje u pokušaju da posjetiteljima ponudi autentičan doživljaj vremena otprije 500-tinjak godina. Ni na jednom meniju, tako, nećete naći jelo s namirnicama koje su u Europu stigle s Kolumbom. Krumpir, rajčicu, kukuruz i puretinu nadomjestili su kopun s nadjevom od kestena ili kraljevski odrezak od veprovine, a mogu se zaliti medovinom ili pivom od koprive.

– Prije tri godine odlučili smo također maknuti plastične čaše s festivala i u tome smo uspjeli, makar su to ugostitelji teško prihvatili. Osim toga, suočili smo se s problemom kako ih opskrbiti dovoljnim brojem glinenih čaša i krigla. Na kraju smo se sami prihvatili njihove izrade i sada je to već uhodana stvar. Kod obrtnika iz Zagreba nabavljamo jedanput pečene posude, koje potom u Koprivnici glaziramo, patiniramo i još jednom pečemo u peći koju smo kupili uz pomoć HTZ-a. Zahvaljujući tome, privremeno zaposlimo nekoliko ljudi sa Zavoda za zapošljavanje – objašnjava Labazan ponosno ističući da je koprivnički festival jedini u Hrvatskoj bez plastike.

Jela i pića od koprive

Posjetitelj će pri dolasku preuzeti “opremu” uz kauciju od 15 kuna za čašu ili 25 kuna za kriglu, koje može zadržati kao suvenir, ali i vratiti uz povrat kaucije.

Još jedna specifičnost Renesansnog festivala jest ponuda jela i pića od koprive, biljke po kojoj je Koprivnica dobila ime.

Od predjela preko glavnih jela do slastica – u njima se korov koji mnogi ne vole zbog njegova žarenja pretvara u vrhunsku deliciju. Posebna je atrakcija pivo od koprive, koje na licu mjesta “kuha” ekipa mladih pivara iz Zagreba.

Tema ovogodišnjeg izdanja Renesansnog festivala viteški je turnir. Nastupit će slovenska skupna Hector uz pomoć domaćih snaga, koprivničke udruge Corvos Capronca.

Ukupno na festivalu nastupa 40-ak viteških skupina iz Hrvatske, Njemačke, Slovačke, Austrije, Češke, Poljske, Mađarske, Slovenije i Francuske. Svi taboruju na otvorenom, pod slikovitim šatorima u podnožju gradskih bedema.

– Neka na Renesansni festival dođu svi koji užurbanu svakodnevicu žele barem nakratko zamijeniti ležernom i opuštenom šetnjom kroz srednjovjekovnu Koprivnicu – poziva Labazan.

>> Na pivo i popečke od koprive s vitezovima, a na gozbu kod kraljevskog kuhara

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije