Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što pripremiti za Badnjak?

Zaboravite bakalar, jadranske lignje su novi hit

'10.07.2013., Valun - Ocijenjivanje konobe TosJuna. Lignje na zaru Photo: Borna Filic/PIXSELL'
Foto: Borna Filić/PIXSELL
18.12.2014.
u 14:15

Tradicija se održava tako da se na Badnjak jede riba, posljednjih godina najčešće bakalar. Za one koji bakalar ne vole ili im je već dosadio, izbora itekako ima

Približava nam se Badnjak, jedan od rijetkih dana u godini za koji se održala tradicija nemrsa. Tradicija se održava tako da se na Badnjak jede riba, posljednjih godina najčešće bakalar. Za one koji bakalar ne vole ili im je već dosadio, izbora itekako ima.

Jedno od najboljih mjesta za provesti Badnjak već je treću godinu zaredom sjeverozapadna Istra, gdje do 6. siječnja 2015. traju Dani jadranskih lignji. Iako lignju većinom konzumiramo kao brzu hranu, ona je itekako pogodna za raznovrsne specijalitete koje ovih dana, uz najbolja istarska vina i maslinova ulja, nudi 15 restorana i konoba od Savudrije, preko Brtonigle i Umaga do Novigrada.
Među njima je i restoran Toni, čiji nam je šef kuhinje Paolo Paoletić otkrio tajni recept za svoj izuzetno traženi specijalitet od jadranske lignje. Lignja je, ističe chef Paolo, vrlo zahvalna namirnica koja može biti osnova i za jednostavna jela i za visoku kuhinju. Upravo je ovo jedno od jela u kojima skromna lignja jednostavnom pripremom postaje vrhunski specijalitet.

Lignje 'Kako su delale naše none'

Sastojci:
- Jadranske lignje
- Luk
- Češnjak
- Maslinovo ulje
- Peršin
- Bijelo vino    
- Kukuruzna krupica – palenta
- Sol i papar

Jadranske lignje očistimo i narežemo na komadiće (kockice). Popržimo luk na maslinovom ulju dok ne požuti. Dodamo sitno nasjeckani peršin i češnjak. Ubacimo lignje i dinstamo dok ne omekšaju i stvore gusti umak. Prilikom dinstanja dodajmo crnilo od lignje i podlijevamo vinom. Začinimo solju i paprom. U vrelu vodu dodamo maslinovog ulja i soli te polako kuhamo palentu. Zgotovljenu palentu serviramo toplu s crnim lignjama. U slast!

>>Fešta od lignji i slasnih smokava

>>Josipović za ručak pripremao lignje na žaru

Komentara 5

AR
arcothink
14:59 18.12.2014.

Zaboravio sam na bakalar i to već godinama. U zamjenu, pripremim paštetu od inčuna i sardela, naravno začinjena češnjakom, slanom sardelom,maslinovim uljem i komadićima crnih maslina i tunjevine. A kao drugo dovoljni su pečeni šnjuri ili pak punjene lignje, madaa dajem pun kredit receptu iz ovog članka. Na Badnjak je najvažnije osjetiti mirise djetinjstva i i nije samo bakalar koji nam to pruža.

ŠO
Šokac1
18:51 18.12.2014.

Bakalar se za Badnjak vjerojatno jede u krajevima uz more. U kontinentalnim dijelovima Hrvatske jedu se riječne ribe, uglavnom šaran - kao fiš paprikaš (najbolje od nekoliko vrsti ribe, ako se mogu nabaviti) sa širokim rezancima, te pohani ili pečeni, uz salatu od krumpira. Također jako fina i posna jela, primjerena Badnjaku.

KO
kojesta
19:39 20.12.2014.

polentu uz ribu sam prvi put vidjela kod talijana, a ja ju radim sa mediter. zacinima i rezem u krugove ili snite. lijepo za oci (crveno i zeleno unutra), a jos bolje za nepce. u austriji pak je tradicija kiselo zelje i kobasa za badnjak. to uzivaju bas tzv. bogatiji ljudi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije