Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stigli i u hrvatsku

Provjerite kako su nastali 'Vintage' kokteli i gdje ih probati

vino
Foto: PR FOTO
1/2
01.10.2015.
u 14:45

Starenje koktela u bocama je proces koji blago oksidira i sljubljuje kemijske reakcije koje se prirodno javljaju tijekom miješanja pića

Kada se kokteli miješaju, njegovi sastojci se pomiješaju zajedno i burno reagiraju. Piće je u tom trenutku veoma aktivno zbog mnogo kemijskih reakcija i pri konzumaciji uzrokuju oluju okusa.

Što je starenje koktela u bocama?

Starenje koktela u bocama  je proces koji blago oksidira i sljubljuje kemijske reakcije koje se prirodno javljaju tijekom miješanja pića. No, ako nakon početnog miješanja pića mješavinu ostavimo stajati neko određeno vrijeme, kemijske reakcije će teći svojim prirodnim putem i dovršiti svoj reakcijski ciklus. Tako se dobiva kemijski mnogo stabilnija i mirnija mješavina.

Stavljanjem pića u prave uvjete, u bocu koja se sprema u hladan i mračan podrum, piće je zaštićeno od štetnih učinaka svjetla i bilo kakvih promjena temperature. To tekućini omogućuje da se smiri i da stari na kontroliran način. No, to sve ipak ovisi i o vrsti koktela koji se spravlja. Starenja boca je, u stvari, prikladan samo za koktele koji su napravljeni od alkohola koji ne sadrže voće ili neke druge sastojke koji mogu fermentirati. Proces starenja boca često razvija velik spektar novih i zanimljivih okusa.

Kako je nastalo starenje boca?

Početkom 21. stoljeća poznati barmen Tony Conigliaro na dar je dobio staru bocu Dubonneta iz 1920-tih., a na njegovo oduševljenje, okus je bio bolji nego u neke nove boce.

„Zasigurno“, razmišljao je, „ako Dubonnet ima bolji okus nakon što je „ostario“, zašto se isto ne bi odnosilo i na koktele?“

I tako je Tony napravio seriju Manhattan koktela i ostavio ih u svom podrumu da ostare. Nakon šest mjeseci kušao je Manhattan koktele - ALI uopće nisu imali dobar okus pa ih je Tony vratio natrag u podrum. Kako je vrijeme prolazilo gotovo da je na njih i zaboravio. Nakon još 18 mjeseci, Tony je spremao svoj podrum i naišao na tada već dvije godine stare Manhattan koktele. Kad ih je otvorio i kušao, bio je oduševljen jer su imali fantastičan okus.

Rođen je novi trend. Tony je počeo spremati cijele serije Manhattan koktela kako bi ostarjeli i kako bi unaprijedio proces. Također je počeo istraživati druga pića koja bi mogla biti kandidati za ovaj proces. Prirodan idući izbor bio je kubanski klasik - El Presidente. Vintage koktele majstora Vjenceslava Madića, odnosno Master Kishoni po prvi puta u Hrvatskoj možete isprobati u kultnom klubu Arcus u Čakovcu ove subote.

>>Najskuplji koktel na svijetu – 40 tisuća dolara

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije