Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stoljetna tradicija

Vino je esencija romantike, tvrdi slavni tenor Andrea Bocelli

Andrea Bocelli
Foto: Boris Ščitar
1/3
26.11.2014.
u 13:23

Obitelj je za crno vino dobila nagradu Zaklade Manlio Masi

– Vino je stvoreno za uživanje i za zdravice, čak je i Verdi u Traviati vinu posvetio sjajnu ariju, a, kad je o njemu riječ, ne štedi riječi divljenja ni čuveni tenor Andrea Bocelli, kojeg ćemo u Zagrebu slušati u subotu 29. studenog na velikom koncertu u Areni.

Unatoč poveznici s glazbom, jasno je da on dobro zna o čemu govori jer njegova je obitelj ove godine osvojila prestižnu nagradu vinske kulture koju dodjeljuje Zaklada Manlio Masi – “Premio Civiltà del Vino” za vrhunsko crveno vino koje ta obitelj u Toskani proizvodi već 130 godina.

Riječ je o međunarodnoj nagradi najistaknutijim predstavnicima zaslužnim za unapređenje starih kultura vinove loze, a održava se na simboličnoj svečanosti tijekom berbe. Generacije Bocellijevih bile su posvećene vinogradarstvu i vinarstvu:

Sreća skrivena u boci

Foto: Arhiva Bocelli

Arhiva Bocelli

– U boci vina skrivena je sreća koju dijelim s obitelji kada je otvorim nakon povratka s dugih turneja, koncerata... – kaže Bocelli i objašnjava:

– Naši vinogradi gnijezdili su se nedaleko od Pise u regiji Lajatico, na granici Terricciola, što je uistinu stari vinski kraj. Ondje su moji korijeni, moja obitelj, moj jezik, dijalekt kojim govorim od malih nogu. To je za mene najdraže i najsvetije mjesto koje postoji.

Obitelj Bocelli od 1730., kako je zapisano u kronikama tog kraja, sadi lozu i obrađuje vinograde. Radili su to za kneza Corsinija, sve dok 1840. Gaspero Bocelli nije kupio svoj prvi hektar i osnovao domaćinstvo koje se bavilo uzgojem voća, maslina i vinove loze.

Uspomene na djetinjstvo

Danas imanje vodi Alberto, mlađi brat Andree Bocellija, i cijela obitelj danas živi na temeljima koje su podigli pradjedovi. Otac slavnog tenora, Alessandro, proizvodio je sjajno vino koje se u bačvama prodavalo u rinfuzi diljem sjeverne Italije. Kad se krajem 90-ih razbolio, sinovima je rekao da mu je jedna želja ostala neispunjena – da svoje vino vidi u buteljama. Sinovi mu nisu stigli ispuniti želju, no nakon očeve smrti odlučili su obnoviti vinograde i stvoriti uglednu vinariju.

Obitelj Bocelli proizvodi dvije vrste vina: od sangiovesea, sorte grožđa koja je zasigurno najtipičnija u cijeloj Toskani, te cabernet sauvignon. Također proizvode i “kupažu” tih dviju sorti.

– To je tradicija koju smo naslijedili od oca koji je proizvodio vino i koji je, u maniri pravog poštenog seljaka, uvijek razmišljao o kvaliteti, a ne o količinama vina koje će uspjeti prodati – uvijek ističe Alberto. On je taj koji je okrenuo novu stranicu u obiteljskoj tradiciji proizvodnje vina i doveo obitelj do prestižne vinske nagrade. U spomen na svojeg oca nastavio je njegovati lozu i proizvoditi grožđe. Strast za vinom u krvi braće Bocelli uvela ih je u sam vrh talijanskog vinarstva. No, poznati je pjevač ipak najveći ambasador ovih vina, posebno kada ističe:

– Kada opisujete vino, ne možete izbjeći romantične riječi jer je vino esencija romantike – kaže slavni tenor sjećajući se svojih prvih kušanja vina kada bi mu nedjeljom za obiteljskim stolom dopustili da ispije čašu domaćeg vina.

Foto: Arhiva Bocelli

Arhiva Bocelli

>>'Živim životom profesionalnog sportaša, a ljubav mi je motor i pokretač života'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije