Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22. CONCOURS MONDIAL

Vina svijeta slila su se u Jesolo, dragulj talijanske rivijere

CMB
Foto: Ž. Suhadolnik
1/6
06.05.2015.
u 15:11

Jedno od najvećih i najpoznatijih svjetskih ocjenjivanja vina upravo je održano u pokrajini Veneto, a dogodine gostuje u Plovdivu u Bugarskoj

Concours Mondial de Bruxelles, jedno od najvećih i najpoznatijih svjetskih ocjenjivanja vina održano je od 1. do 3. svibnja u Jesolu, poznatom talijanskom ljetovalištu u blizini Venecije.

Na 22. izdanju bilo je 8020 uzoraka vina iz 40-ak zemalja sa svih krajeva svijeta. Ocijenio ih je međunarodni žiri u kojem je bilo više od 300 članova svrstanih u 55 komisija - enologa, vinara, vinskih trgovaca, specijaliziranih novinara, među njima tradicionalno, već 12 godina i Večernjakov izvjestitelj. Iz Hrvatske među ocjenjivačima su bili i Franjo Francem, Željko Suhadolnik i Saša Špiranec. Sve je počelo 1994. godine u Brugesu u Belgiji, sa 840 uzoraka vina, da bi se nakon dva desetljeća gotovo udeseterostručio taj broj.

Rekord drži Bratislava sa 8200 vina. Natjecanje je osnovao belgijski vinski novinar Louis Havaux, a prije nekoliko godina naslijedio ga je sin Baudouin (na slici njih dvojica), iako je senior i dalje vrlo djelatan u pozadini i član je ocjenjivačkih komisija. Dugogodišnji je pak direktor Thomas Costenoble.

Concours se dugo potom održavao u Bruxellesu, a od 2006. svaki put u drugome europskome gradu, tako da je dosad obišao Lisabon, Maastricht, Valenciju, Palermo, Luxembourg, Guimaraes, Bratislavu, lani se pak ponovno bio vratio u Bruxelles.

Rezultati još nisu poznati, tek se obrađuju, velik je to posao. Hrvatska se vina natječu već godinama, lani u Bruxellesu zlato je osvojila Graševina Turković 2012. Kutjeva d.d., a srebra Kutjevo za traminac '12 i G. Kozlović za malvaziju Santa Lucia '11 i teran '12. U Bratislavi su dvije zlatne medalje dobili porečki Vina laguna Festigia cabernet sauvignon '10 i Festigia Castello '11. Prijašnjih su pak godina zlatna odličja dobili Malvazija istarska Capo '10, graševina ledeno vino '09 i Maximo Bianco '10 Kutjeva d.d., a srebrna Capo Sagitarius '09 te Korlat cabernet sauvignon '08 i merlot '08 Badela 1862.

Godine 2011. zlatni su bili Badelovi Korlat merlot '07 i syrah '07, vrhunska graševina '09 Kutjeva d.d., nije bilo srebra, a 2010. srebro je dobio Bolfanov rajnski rizling Primus '08 (jedino naše nagrađeno vino). Godinu prije srebrni su Bodrenov cuvee '07 i  graševina Daruvar '07 izborna berba prosušenih bobica Badela 1862. Godine 2008. zlatni je daruvarski sauvignon '07 a 2007. kutjevački traminac izborne berbe bobica '03, a srebrna je graševina Križevci barrique '04 Badela 1862.

Godinu prije zlatna je graševina De Gotho '04 Kutjeva d.d. a srebrni su Badelov dingač barrique '02 i kutjevački ledeni traminac '03.   

Dogodine će se Concours Mondial de Bruxelles održati u Bugarskoj, u Plovdivu. Već sam si dojadio s istim pitanjem koje postavljam već godinama našoj ukupnoj vinskoj djelatnosti: kada ćemo se napokon i mi predstaviti svijetu i na ovaj način?

>>Hoće li i vino dobiti etiketu o opasnosti i broju kalorija?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije