Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrana je lijek

Večernjakov novinar u Koreji: Toliko je ljuto da trne nepce

Bernard Karakaš u Koreji
Foto: Privatni album/Bernard Karakaš
1/7
22.05.2015.
u 21:15

Sve što ste probali u nekom od korejskih restorana na Zapadu možete zaboraviti, originalna hrana iskustvo je koje se ne zaboravlja

Svaki zapadnjak koji dolazi u Koreju steći će sasvim novo iskustvo. Naime, jela koja je kušao u kojem od azijskih restorana u svojoj zemlji slobodno može zaboraviti jer to nije to.

Korejci već stotinama godina smatraju kako hrana i lijekovi imaju isto podrijetlo i svrhu, stoga su i njihovi uobičajeni obroci namijenjeni ne samo prehrani već i održavanju zdravlja i dobre tjelesne kondicije. Zbog toga je većina njihovih jela temeljena na fermentiranju, koji pomaže hrani da sazrije. Ponekad to traje nekoliko mjeseci, pa čak i godina. Specifičan okus namirnica Korejci vrlo uspješno prikrivaju guochujangom, ljutom mješavinom sojine paste, soli i ljute paprike.

Najpoznatiji primjer fermentirane hrane je kimckhi, fermentirani kupus pomiješan s guochujangom, toliko ljutim da nakon nekoliko zalogaja počinje trnuti nepce. Bez obzira na to objedovali na ulici, pokraj neonom blještavo osvijetljenog štanda, ili u ekskluzivnom restoranu, prvo ćete u ruke dobiti zdjelicu kimchija. Bez njega je gotovo nemoguće zamisliti bilo koji brok, osim slastica.

Samo nekoliko trenutaka potom bit ćete okruženi s desetak malih zdjelica, svojevrsnih bočnih obroka, priloga koji se međusobno razlikuju po obliku, okusu i mirisu, ali su neizostavno svi prošli postupak fermentacije. Ljuti, tek proklijali izdanci graha, usoljena riba poput jeotgala, bibimbap, odnosno miješana kuhana riža s povrćem i govedinom, svi oni odišu specifičnim okusom kao posljedicom fermentacije. Korejska je hrana jako ljuta. Toliko ljuta da bi u usporedbi s njom neka razvikana žestoka meksička jela bila blaga poput dječjih obroka. No, to nipošto ne znači da ova jela nisu ukusna. Dapače, postupak fermentacije daje im specifičan, riječima gotovo neopisiv okus.

Naravno, uz ove priloge, ali i rižu, koja je gotovo uvijek kuhana bez trunke soli ili bilo kojeg drugog začina, dolazi i glavno jelo. A izbor glavnih jela je velik. Može to biti golem morski rak, prepolovljen u trenutku dok mu se meso još nije stvrdnulo, već je pomalo sluzava iznutrica prelivena sezamom, ljutim papričicama i kosanim začinskim biljem. Ili može biti riba napuhača, jedna od najotrovnijih riba koju kuhari vrhunski spremaju uklanjajući im jetru u kojoj je koncentriran toksin. Ili možda napola žive male hobotnice, ne veće od jednog zalogaja.

Ipak, jedno od najpoznatijih jela koje na korejske stolove dolazi u posebnim prilikama jest bulgogi, posebno marinirana, a potom s orijentalnim gljivama kuhana govedina.

Uz jelo uvijek se služi voda začinjena s tek nekoliko kapi okusom blagog ali mirisom vrlo intenzivnog čaja. Pivo i vino su rijetki, ali zato soju, odnosno rakiju od slatkog krumpira, korejsku vrstu alkoholnog pića sličnog sakeu, možete naći na svakom koraku.

Korejsku hranu treba probati, a ova kuhinja sve je popularnija i izvan granica Koreje.

Izuzetno je zdrava zbog antioksidansa koje u sebi sadrže fermentirane namirnice. Ako ikada budete imali priliku probati izvornu korejsku kuhinju, ne propustite je, doživjet ćete kulinarsko iskustvo koje ćete dugo pamtiti.

>>Najveći je neprijatelj žena u Afganistanu nepismenost

Komentara 1

GE
geler203
15:37 23.05.2015.

Bit će da nije probao Slavonska jela.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije