Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šetlandski Vikinzi

Vatrom tjeraju zlo i zimu sa svojih pragova

Up Helly Aa Viking festivalMembers of the Jarl Squad dressed in Viking costumes, hold flaming torches as 'guizers' also carrying flaming torches circle an 'Viking longship'' during the Up Helly Aa Viking festival, in Lerwick on the Shetland Isles.Danny La
Foto: Press Association/Pixsell
1/5
29.01.2015.
u 17:06

Da hrvatska tradicija paljenja barke na Visu kojom se obilježava blagdan svetog Nikole nije usamljena, govore fotografije koje stižu sa Šetlandskog otočja

Prema tradiciji koja je ondje oživljena 1880. godine, posljednji utorak u siječnju vrijeme je kada kulminiraju svečanosti prelaska u novu godinu te završavaju procesijom baklja i paljenjem vikinškog drvenog broda. Pripreme počinju već potkraj ljeta kako bi se stigli izradili kostimi, replike vikinške odjeće od krzna i kože, ali i brod. Up Helly Aa uključuje povorku i do tisuću Vikinga koji prema originalnoj proslavi kroz grad vuku brodicu na sanjkama te tako tjeraju zlo i zimu. Brodicu na kraju okruže i zapale bakljama.

Glavni lik festivala je Guizer Jarl, preuzet iz nordijskih legenda, a ima i svoj tim Vikinga koji predvode povorku bakljaša. Festival je kroz povijest odgođen samo nekoliko puta – 1901. godine zbog smrti kraljice Viktorije, pet godina koliko je trajao Prvi svjetski rat, 1936. zbog smrti Georga V., od 1940. do 1948. zbog Drugog svjetskog rata i 1965. zbog smrti Winstona Churchilla.

Proslava okuplja više od tisuću sudionika, sve odreda volontera, a toliko je intenzivna da je idući dan u Lerwicku, inače glavnoj luci Šetlandskog otočja, koje se nalazi oko 160 kilometara od Škotske, ali i okolici, proglašen – neradnim, kako bi se svi oporavili.

>>Još nekoliko sati: Za danas je previđen smak svijeta!

>>Počelo odbrojavanje: Smak svijeta dolazi 22. veljače!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije