Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Travel Channel

Upozoravaju turiste: Nemojte Hrvate ni slučajno nazivati Jugoslavenima

Dubrovnik,Korejci
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/7
23.07.2015.
u 10:50

Mnogi portali nude "informacije iz prve ruke", a poznati Travel Channel na svojim je stranicama objavio vodič kako se ponašati i što turisti u Hrvatskoj nikako ne bi smjeli napraviti

Prije putovanja u bilo koju stranu zemlju preporuka je dobro se informirati.

I mnogi portali tako nude "informacije iz prve ruke", a poznati Travel Channel na svojim je stranicama objavio vodič kako se ponašati i što nikako turisti u Hrvatskoj ne bi smjeli napraviti.

Bacili smo pogled i otkrili kako nas stranci doživljavaju i što misle o nama. Što mislite, jesu li nas "dobro skinuli"? 

– Putovanje po Hrvatskoj većinom će vam biti vrlo lagodno, ali evo ipak nekoliko stvari koje smijete i ne smijete raditi kako bismo vam pomogli snaći se u raznorodnoj ponudi ove zemlje – stoji na početku teksta, a ovo su njihovi savjeti turistima koji idu u Hrvatsku...

Ne bojte se autobusa

U većini zemalja putovanje vlakom je najsigurniji način putovanja za turiste, ali u Hrvatskoj vlakovi  nisu najbolji izbor za kretanje po zemlji. Iako Hrvatske željeznice povezuju puno gradova, ne postoji povezanost s jugom, na primjer od turističkog Splita do Dubrovnika, najpopularnije hrvatske destinacije. Promet vlakom također je ograničen u Istri, turističkom odredištu na sjeveru uspoređivanog s Toskanom zbog brda, vinograda i maslina. Zato, sjednite u autobus koji će vas odvesti na vaše odredište.

Pažljivo u prometu

Za one koji žele unajmiti automobil za vrijeme svog boravka u Hrvatskoj, imajte na umu da Hrvati većinom voze automobile s ručnim mjenjačem. Ako želite automatik, morate to posebno naglasiti. Nemojte pričati na mobitel dok vozite, zbog toga vas u Hrvatskoj mogu kazniti. Lokalni vozači često agresivno pretiču automobile ispred sebe pa, iako je pogled na putu od Splita do Dubrovnika nevjerojatan, držite oči na cesti – ograde na nekim zavojima ne izgledaju presigurno.

Vozite se trajektima i malim brodovima

Hrvatski otoci pravi su mamci za kupanje u čistom i kristalnom moru. Većina stanovnika ima svoje barke kojima putuju između otoka i kopna. Uobičajeno je putovati trajektima, ali imajte na umu da to ponekad može biti teško isplanirati jer, primjerice, trajekti od sjevera do juga (od Rijeke do Dubrovnika) voze samo dvaput tjedno. Pokušajte dohvatiti nekog lokalca da vas preveze svojim čamcem na odredište.

Ne hodajte dubrovačkim zidinama kad su gužve

Srpanj i kolovoz srca su sezone u Hrvatskoj pa očekujte gužve. Dubrovačke zidine su najpopularnija turistička aktivnost u tom gradu, ali poslušajte savjet lokalaca – ne idite u obilazak usred dana i za vrijeme najvećih gužvi.

Pazite! Ima mina

Ako odlučite ići neutabanim stazama, imajte na umu da postoje minska polja u istočnoj Slavoniji, Brodsko-posavskoj županiji, oko Karlovca, oko Zadra i oko Plitvica. Očekuje se da će Hrvatska biti slobodna od mina 2019. godine, ali mina nema u turističkim područjima i šanse da će turisti posjetiti neka od navedenih mjesta su jako male. Kako god bilo, ako se krećete u spomenutim područjima, obratite pozornost na znakove upozorenja.

Sjetite se sveca zaštitnika

Hrvati su pretežito katolici i imajte na umu da svako selo i grad ima svog sveca zaštitnika čiji će se dan slaviti procesijama i ceremonijama i vjerojatno neradnim danom. Hrvati su posebno odani Djevici Mariji, koju zovu Gospa. Uz puteve ćete često vidjeti mala svetišta njoj u spomen.

Ne nazivajte zemlju Jugoslavija

Hrvatska se dugo borila s napadačima i stranim vladama: mađarskom, habsburškom, osmanskom, venecijanskom, srpskom i jugoslavenskom. Država je neovisnost stekla 1991. godine i odmah nakon toga ušla u razorni rat. Sad su Hrvati slobodni, sa zasluženim osjećajem nacionalnog ponosa. Dakle, neka vam ne pada napamet nazivati ih Jugoslavenima.

Pazite na jezik i usporedbe sa Srbima

Lingvisti kažu da je hrvatski jezik gotovo identičan srpskom, osim što Hrvati pišu latinicom, a Srbi ćirilicom. Ipak, uvijek zovite njihov jezik hrvatskim, ne srpsko-hrvatskim, kako ga se nazivalo u prošlosti. Usporedbe s bilo čim srpskim mogu biti osjetljiva tema.

Pazite gdje se kupate u toplesu!

Mnoge turistkinje kupaju se u toplesu na plažama na sjeveru i centralnom dijelu obale, postoje čak i nudističke plaže koje su posebno ograđene. Na jugu situacija može biti malo drukčija pa budite diskretniji. A ako se nađete na Vrbniku,znajte da je to rodno mjesto mnogih hrvatskih biskupa i riječ je o vrlo religioznoj  zajednici pa zadržite svu odjeću na sebi.

>>Prvi sam gost i zovem se Josef

Komentara 6

LI
liliZG
09:24 24.07.2015.

kao ni Slovake Česima, kao ni Kineze Japancima , kao i Korejce Kinezima i Japancima.....

BS
Bijela_Sova
19:23 24.07.2015.

E moji čitatelji i komentatori. I opet ste od svih točaka u ovom članku, svi se zapiknuli na ovo "Jugosloveni". Imate li išta pametno za reći???

MA
Maja28
10:51 24.07.2015.

Pa nitko ni ne naziva hrvate "slučajno" jugoslavenima. A takve i ne zanima što bi hrvati bili i što jesu. Nema "demokratije" To što hrvati dozvoljavaju demokraciju i što su tolerantni prema drugima i drugačijima - to im ne jamčiči da će i takvi biiti isti prema njima. "Drugi i drugačiji" koji najviše mašu sa tolerancijom istu ne prakticiraju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije