Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
3. SVJETSKO PRVENSTVO

U Ptuju održano međunarodno ocjenjivanje mineralnih voda za najbolji gemišt

vina
Foto: Maša Vodušek
1/5
12.12.2014.
u 14:03

Jedinstveno i stručno natjecanje: austrijska mineralna voda najbolje se sljubila s popularnim domaćim Haložanom

Naizgled šaljivo, ali vrlo poslovno – u Ptuju je održano 3. svjetsko prvenstvo „u mehurčkanju“. Iza tog izraza teško prevedivog na hrvatski, ali vrlo razumljivog, krije se ocjenjivanje mineralnih voda koje najbolje pristaju uz samo jedno, isto vino – Haložan, za spravljanje i njima i nama popularnog gemišta – domaćini će reći špricara!

Organizatori su opet bili Ptujska klet i glavna njihova firma Perutnina, predsjednik međunarodnog žirija njihov poznati enolog Bojan Kobal, a s hrvatske su strane u žiriju bili Ž. Suhadolnik i V. Andrić, specijalizirani vinski novinari te I. Dropuljić, direktor Međunarodnog festivala Zagreb Vino.com.

U žiriju je opet bio i njihov generalni direktor R. Glaser. Ocjenjivane su 24 mineralne vode iz sedam država – kako se sljubljuju u gemišt s njihovim najpopularnijim vinom Haložanom berbe 2014.; dakle jednaki uvjeti za sve.

Iznenađujuće, pobijedila je austrijska mineralna voda Voslauer! Drugo je mjesto osvojila Radenska, treće francuski St. Perrier. Na prvom prvenstvu pobijedila je naša Jamnica, lani sarajevski Kiseljak. Zadatak nije bio nimalo lak: do maksimalnih 20 bodova dođe se ocjenjujući po posebnim rubrikama boju i bistroću gemišta, miris, okus i harmoniju (te dvije rubrike nose najviše bodova, po 5), intenzitet CO2 i trajnost okusa. Jedinstveno je to ocjenjivanje, zahtjevnije nego za mirna vina, a ulogu ima i sluh – važno je i čuti „muziranje“ gemišta! Ljubitelji tog popularnog pića znaju da je važna i ambalaža za vodu.

Ptujska klet velika je vinarija, prosječno napravi 1,2 do 1,3 milijuna litara vina. Nažalost, ova loša godina gotovo je preporodila urod, tako da će traženog Haložana teško dostajati do sljedeće berbe, požalio se direktor Vinko Mandl. U Kleti se ponose brojnim svjetskim priznanjima za svoja vina, najnovija su dva Decanterova odličja. Osim vina za masovnu potrošnju, njeguju oni i posebnu kapljicu za znalce i sladokusce, pa je nakon službenog dijela Kobal potočio nekoliko specijaliteta, npr. G Pullus, vino koje ne ide u trgovine, nego samo u restorane, za gastronomiju, pa Zvrsno '09, mješavinu sivog pinota, chardonnaya i traminca i pravi dragulj, Laški rizling izborne berbe '07 ali suh – napravili su ga samo 800 boca! Svjetskom prvenstvu nazdravljeno je i ružičastim pjenušcem od žametne črnine, hrvatski kavčine.

>> Treći festival organskih vina počinje u Zagrebu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije