Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samoborka u svijetu slatkiša

U Dubaiju su za mladu i plavokosu šeficu Petru radili sami muškarci

Petra jelenić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
17.09.2014.
u 21:00

Samo najbolje može u Petrinu radionicu snova

Kolači od blata i pijeska, s kamenčićima i cvijećem kakve su mijesile sve djevojčice maštajući o karijeri majstorica slastičarstva nipošto nisu dio priče Petre Jelenić, žene pred čijim se slasticama u najdublji naklon svijaju i najrazmaženiji ljubitelji slatkog.

Ako joj čokolada nije dovoljno dobra, izmiješat će je sama, ako joj limun nije domaći i nešprican, neće mu sastrugati koricu, vaniliju će naručiti s drugog kraja svijeta i paziti na svaku mrvicu, a pred ekstraktima i umjetnim aromama prezirno će otpuhnuti. Petra je naprosto žena sa stavom, zna što želi i ne pristaje ni na što osim kvalitete, koja je najvjerniji pratitelj onoga što ona daje – kreativnost i znanje.

Željela biti veterinarka

Foto: Robert Demo

Foto: Privatni album

Slastičarstvo se često nepravedno prikazuje kao žensko zanimanje iako su chefovi slastica i majstoru većinom upravo muškarci, a od njih, i to vrhunskih majstora učila je i Petra Jelenić. Predana poslu do posljednjeg atoma, Petra je obišla dobar dio svijeta, a danas je autorica koncepta jedinstvenog projekta Mak na konac, naše prve pâtisserie, studija u kojem se kolači osmišljavaju, pripremaju i, brižljivo zapakirani, odlaze na stolove onih koji cijene Petrin rad.

– Nisam se kao djevojčica ni u jednom trenutku zamišljala kao slastičarka jer sam, zapravo, htjela biti veterinarka. Obožavam životinje. Udomila sam dva predivna psa. Druga je opcija bila gimnazija, no to mi nije donosilo nikakvo konkretno zanimanje pa sam se našla u slastičarstvu u ugostiteljskoj školi, a ubrzo i na prvom poslu u maloj slastičarnici na Jarunu – ispričala nam je Petra, mlada, kreativna i uspješna žena koja je, bez dvojbe, u samom vrhu hrvatskog slastičarstva.

– Jarun je bio prvi kontakt sa stvarnim slastičarstvom i prilika da se usvoje radne navike. I ma koliko teško bilo cijeli dan provesti na nogama, zahvalna sam za to iskustvo koje se ubrzo, kada se otvarao hotel Sheraton, pokazalo dragocjenim. Naime, šef kuharskog tima ondje je bio Nijemac i ubrzo sam se našla u 100 posto profesionalnoj priči, u kuhinji koja je bila opremljena kao svemirski brod Enterprise. Pa tko ondje ne bi smišljao nove kolače – smije se Petra.

Rad u kuhinji Sheratona bio je i početak profesionalne suradnje, ali i prijateljstva s nekima od naših najboljih chefova – Tomom Gretićem, Dinom Galvagnom, Tomislavom Škuncom...

– Upravo je Tom bio taj koji mi je otvorio vrata chefice slastičarstva u luksuznom hotelu u Dubaiju, gdje sam otkrila put koji u slastičarstvu pratim i danas – prisjeća se Petra.

Foto: Robert Demo

Foto:Privatni album

– Nove kulture, namirnice, stil života... sve me to intrigiralo i imala sam prilike profesionalno se usavršiti i učiti. Taj dio karijere uvijek je izniman i dragocjen, baš kao i život na drugom kontinentu i upravljanje velikom slastičarnicom u kojoj su za mene, plavu i mladu Europljanku, radili muškarci. Cijeli moj tim činili su slastičarski pomoćnici, i to iz Jemena, Nepala, Nigerije – kazala je Petra.

Prošla je Petra, vrativši se u domovinu, još nekoliko vrhunskih hotela, od Esplanade i Palacea do resorta Kempinski u Savudriji.

– Zaljubila sam se tada u Istru, koju smo suprug Dalibor i ja istražili uzduž i poprijeko. On je motorist duhom i tijelom, a ja ga pratim koliko mogu. Doduše, samo kao suvozač jer mi, eto, dužina nogu ne dopušta da se povezem sama – šali se ova Samoborka neodoljiva osmijeha.

Plan im je, dodaje, motorom obići Andaluziju, i to čim uhvate vremena jer putovanja i istraživanja novih krajeva doživljavaju kao aktivni odmor. Kombinirajući to s dobrom hranom i pivom, koje Petra voli, i eto idealnog rješenja.

Škola za pse i ljude

Foto: Robert Demo

Foto: Privatni album

A kad ne radi, što je rijetko jer je Petra dušom i tijelom posvećena svom projektu MakNaKonac, koji je osmislila sama, od početka do kraja, uživa sa suprugom u okruženju obiteljskom doma u Samoboru i ljubimcima, ovčarkom Ruby i mješancem retrivera i haskija Zigijem. To je, kaže, onaj dio nje koji nije ostvario mladalački san pa ga, šali se, nesuđena veterinarka nadoknađuje sa psima.

– Išli smo i u školu za pse, koja se pokazala podjednako korisnom i antistresnom za nas. Završili smo dva razreda, zapravo drugi stupanj. Psi, koje smo uzeli u Dumovcu, odlično su se snašli – zadovoljna je majstorica najhvaljenijih slastica u Zagrebu – a i šire.

>>Najstarija najslađa trgovina na svijetu slastice prodaje od 1827. godine

>>Tajni recepti za najbolje pince, kroštule, fritule, pandešpanje i povetice

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije