Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Putovanja

Ovo je 25 najboljih destinacija u 2015. prema Trip Advisoru

Pariz
Foto: Thinkstock
27.03.2015.
u 14:10

Najpoznatiji portal za ljubitelje putovanja Trip Advisor odabrao je 25 najboljih destinacija u svijetu u 2015. što će pripomoći lakšem odabiru svima koji bez putovanja ne mogu živjeti

Najpoznatiji portal za ljubitelje putovanja Trip Advisor odabrao je 25 najboljih destinacija u svijetu u 2015. što će pripomoći lakšem odabiru svima koji bez putovanja ne mogu živjeti.

1. Ovogodišnja top destinacija je Marakeš, jedan od četiri kraljevska grada u Maroku. Nosi nadimak Crveni grad i Biser juga. Stari grad je na popisu mjesta svjetske baštine UNESCO-a od 1985. godine. Najveće atrakcije u Marakešu su povijesni trg Džema el Fna, džamija Kutubija iz 1162. god. i više vrtova - Park Agdal, Park Menara, Botanički vrt Mažorel.

2. Siem Reap, Kambožda - Kad jutarnje svjetlo bljesne preko ostataka hrama Angkor Wata iz kojih rastu šume, zora u Siem Reapu postaje nevjerojatan doživljaj. Drevne strukture sazdane su u jednome od najvećih religijskih kompleksa na svijetu – carskog grada Angkor Thoma iz 12. stoljeća koji se smatra najvažnijim razlogom zbog kojeg treba posjetiti Kamboždu.

3. Istambul, Turska - Europa i Azija sastaju se u tom čarobnom gradu u kojem postoje višestoljetne džamije, crkve i tržnice koje savršeno kohabitiraju s modernim restoranima, galerijama i noćnim klubovima. Jedna od preporuka Trip Advisora je posjet turskoj kupelji, hamamu, koji stoji 20 dolara.

4. Hanoi, Vijetnam - Šarmantni vijetnamski glavni grad očuvao je staru četvrt, monumentalnu i kolonijalnu arhitekturu, no u isto vrijeme ostavio je prostora za razvoj moderne arhitekture diljem grada. Hanoi je poznat po svojoj povijesti, ali i po mauzoleju Ho Chi Minha i zatvor Hoa Lo. Poznat je i po brojnim prekrasnim jezerima, a turisti ga uglavnom obilaze taksijem.

5. Prag, Češka republika - prekrasan grad s mnogim povijesnim i kulturnim znamenitostima. Praški dvorac iz 9. stoljeća, sinagoge i Židovska četvrt su nešto što se apsolutno mora vidjeti. Noćni život je raznovrsan i bogat, od trendi klubova do sofisticiranih vinskih barova...

6. London, Ujedinjeno Kraljevstvo - Lako se oduševiti ovih gradom. Londonski Tower, Buckinghamska palača su najposjećenije znamenitosti, no bez obzira na različite interese, ovdje će svatko pronaći nešto za sebe. Ljubitelji umjetnosti posjetit će National Gallery i Tate Modern. Zanima li vas vojna povijest, posjetit ćete Cabinet War Rooms. A gastronomska scena u Londona je fantastična.

7. Rim, Italija - Vječni grad ne zove se tako bez razloga. Ondje možete piti vodu iz ulične fontane ili antičkog akvadukta. Rim je grad kontrasta – koji drugi grad na Zemlji može biti dom Vatikana i Slatkog života?

Foto: pixabay

8. Buenos Aires, Argentina - rodni grad tanga će vas kao i taj ples, zavesti, zarobiti svojom uzbudljivom energijom. Atmosfera starih četvrti puna je romantičnih restorana i europske arhitekture koja je prepuna bulevarda i parkova. Najstariji bar u gradu je Tortoni u koji kad uđete, osjećat ćete se kao da ste u 1858. godini, a spektakularni Teatro Colon oduševljava kao i 1908. kad je izgrađen.

9. Pariz, Francuska - Svatko tko je posjetio Pariz prvi put nije mogao vidjeti sve znamenitosti koje ovaj grad ima – Muzej Louvre, crkva Notre Dame, Eiffelov toranj... To je grad prekrasnih kafića, bistroa, restorana, ali i mode, šopinga...

Foto: pixabay

10. Cape Town, Južnoafrička Republika - On obasjava jug afričkog kontinenta. Najpoznatije znamenitosti su plaža Blaauweberg i Kirstenbosch nacionalni botanički vrt. Na Rtu Dobre nade je prekrasan vidikovac, kao i pješačke rute i susret sa životinjama. Nedaleko od grada je i Robben Island, zatvor u kojem je Nelson Mandela proveo 27 godina.

11. New York City, New York - Ako prvi put putujete obvezno posjetite Kip slobode, Metropolitan operu, Times Square... No, na drugome putovanju u New York City obvezno posjetite četvrti. Ondje su divni barovi, delikatesni dućančići...

12. Zermatt, Švicarska - Selo Zermatt je ljupko jer ondje nema vozila, ima stare drvene kućice. Za prijevoz se koriste električna vozila i zapruge s konjima. Skijati se može i za ranog ljeta, a kasnije je sjajno mjesto za planinarenje.

13. Barcelona, Španjolska - Jedinstveni spoj katalonske kulture, različite arhitekture, divnog noćnog života i trendovskih hotela. Ondje je najbolje očuvana gotička četvrt, kao i nevjerojatna arhitektura Gaudija. Njegovo remek djelo La Sagrada Gamillia još se gradi pa posjetitelji mogu pomoći financirati projekt. Tu je i bučna tržnica La Boqueria na kojoj se mogu kupiti lokalne delikatese.

14. Göreme, Turska - grad koji je doslovno uklesan u istoimeni nacionalni park, koji je pod zaštitom UNESCO-a zbog spektakularnih crkvi koje se nalaze u špiljama, a nastale su u 10. i 11. stoljeću. Nacionalni park poznat je po stijenama koje djeluju kao dimnjaci i vrlo su popularni među turistima. Područje je sjajno za isprobavanje turske kuhinje i vina.

15. Ubud, Indonezija - Selo je idelano mjesto na kojem se može isprobati balineška masaža i zagrijati se za jednu od azijskih top destinacija. Akupresura, refleksologija, istezanje i aromaterapija su zvijezde tretmana. Ubud je ujedno i živahan centar umjetničke scene Balija, pravih malih bogatstava među muzejima i galerijama.

16. Cusco, Peru - Prijestolnica drevnih Inka u Andama sačinjena od kamenih ulica, Qoriacancha palače, crkve Santo Domingo i bočne Plaze de Armaz. Cusco je grad živahnih ljetnih festivala, arheoloških čuda i prekrasnog domicilnog stanovništva.

17. Petrograd, Rusija - Drugi najveći grad u Rusiji je kulturno srce zemlje. Prepun je prekrasnih arhitektonskih zdanja kao što su Zimska palača i katedrala Kazan, ali i dvorac Ermitaž. Proteže se kroz deltu rijeke Neve i nudi dovoljno umjetnosti, noćnog života, fine hrane i kulture da mu se opetovano vraćate.

18. Bangkok, Tajland - Pun je prekrasnih budističkih hramova – dok hodate od jednoga prema drugome, zavest će vas kvaliteta izrade najsitnijih detalja. Bongkok nudi gastronomski užitak, ali i ples do ranih jutarnjih sati jer su restorani i noćna scena jedni od najboljih na svijetu.

19. Katmandu, Nepal - Glavni grad Nepala smješten je u povijesno važnoj dolini gdje su smješteni drevni hramovi, zlatne pagode i fascinantna sela. Hoteli, barovi i restorani nabavljaju hranu za sve budžete. Dućani nude proizvode zanata, tapiseriju... Po gradu vozi taksi i biciki. Vrijedno je vidjeti Hram majmuna, najstarije i najsvetije mjesto u gradu...

Foto: pixabay

20. Atena, Grčka - Nekoć poznata po smogu, prometnoj gužvi i kičastoj arhitekturi, Atena se preporodila zahvaljujući olimpijskim igrama 2004. kada je puno toga obnovljeno i izgrađeno – parkovi, ulice, ultramoderni metro, nove autoceste, moderni aerodrom. Atena je puno više od usputne postaje prema otocima; sofisticirana mjesta uključuju stupove zapadne civilizacije, od Akropole do Olimpa kao i blago Nacionalnog arheološkog muzeja.

21. Budimpešta, Mađarska - Grad poznat po kupkama u kojem se potroši preko 56 milijuna litara vode dnevno. Kraljica Dunava posjeduje posebnu povijesnu, kulturnu i prirodnu ljepotu. Ondje postoje ostaci rimskog carstva u Muzeju Aquinicumu, Trg heroja i Park statua, kao i bazilika Sv. Stjepana.

22. Queenstown, Novi Zeland - Ljepota koja ošamućuje i od koje srce brže kuca je grad Queenstown, poznat i po hobitima jer se ondje snimala većina scena trilogije Gospodar prstenova. Ljubitelji prirode dolaze u Queenstown na vožnje kajacima, bungee jumping, vožnju jet boatom, planinarenja, skijanja. Poznat je i po pinotu South Island, budući da regija ima 75 vinarija.

23. Hong Kong se često opisuje kao mjesto gdje "istok susreće zapad", što je odraz kulturne mješavine kineskih korijena i utjecaja iz vremena britanske kolonije. U Hong Kongu je 7650 nebodera, što je najveći broj nebodera u jednom gradu na svijetu. Poznat je i kao meka za gastronomske pustolove.

24. Dubai, Ujedinjeni arapski emirati – Ogroman novac dobiven od nafte potrošen je na naglu izgradnju ovog grada, 1990-ih počinje gradnja objekata koji se mogu zvati svjetskim čudima. Jedan od takvih je hotel Burj Al Arab, jedini hotel sa 7 zvjezdica na svijetu.

25. Sydney, Australija - Osnovan 1788.godine, bio je domaćin Olimpijskih igara 2000., omiljeno je turističko odredište, zbog položaja, plaža i klime mnogo je puta biran kao najbolje odredište za život ili odmor. Sydneyska opera danskog arhitekta Jørna Utzona najpoznatija je sydneyska zgrada, po kojoj je grad prepoznatljiv širom svijeta.

>> Travelers Today nahvalio Hrvatsku, ali ovo nismo očekivali

Komentara 1

SA
Sale7
07:55 28.03.2015.

Istambul i Sydeny.. neki novi gradovi valjda... a mogli ste barem i te galone preračunati kad već sve kopirate

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije