Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korčula

Treba kušati jastoga kuhanog u grku i tradicionalne žrnovske makarune

konoba adio mare korčula
28.09.2014.
u 14:30

Konoba “Adio, Mare”, utemeljena 1974. godine, nudi širok izbor uvijek kvalitetnih otočnih jela, posluženih s puno ljubavi i truda obitelji Bojić, a prate ih i izuzetna vina

        Korčula ili Crna Korčula, kako su je zbog guste šume originalno nazvali prvi doseljenici, otok je mora, sunca, kamena i vina. Tradicionalno se stanovništvo Korčule bavilo brodogradnjom i kamenoklesarstvom, koje još i danas živi, ali uz to Korčulani njeguju i vinogradarstvo, tako da danas otok ima neka od najkvalitetnijih vina naših autohtonih sorti poput pošipa ili grka.

Međutim, osim izuzetnih vina, Korčula nudi ukusnu i raznovrsnu otočku kuhinju koja se razvila unatoč oduvijek skromnom životu na otoku. Cukarini, klašuni (kolači punjeni bademom), krokant, kroštule, kotonjata samo su neki od specijaliteta koji se mogu kušati u restoranima, slastičarnicama ili konobama otočnih mjesta.

Terasa među limunima

Konoba “Adio, Mare” tipična je dalmatinska konoba smještena u povijesnoj jezgri Korčule u iznimnom ambijentu prizemlja stare kuće u neposrednoj blizini trga, katedrale sv. Marka i kuće u kojoj je, prema predaji, rođen Marko Polo. Utemeljena je 1974. godine, a sastoji se od tri prostora koja čine jedinstvenu cjelinu. U središnjem dijelu konobe dominira kuhinja oko koje je šest stolova i prepoznatljiv gril na drveni ugljen. U drugom su dijelu dva velika stola koja mogu primiti po 14 gostiju svaki, a nalaze se u prekrasnom ambijentu stare korčulanske kalafatske radionice. Alat se i danas može vidjeti na unutrašnjim zidovima konobe. Treći dio čini terasa na otvorenom uz koju goste vežu brojna sjećanja.

Obično je teško izabrati između središnjeg dijela u kojemu gosti mogu pratiti kako se njihovo jelo priprema ili, primjerice, srca konobe čiji interijer podsjeća na neka davna vremena ili pak terase gdje okruženi stablima korčulanskih limuna i naranača, uživajući u okusima i mirisima, gledate najstariju korčulansku crkvicu sv. Petra, korčulansku katedralu sv. Marka ili kuću Marka Pola.

Hobotnica na sve načine

Jedno od tipičnih otočnih jela na meniju je korčulanska pašticada s njokima – s goveđim frikandoom koji je odležao u pacu, a potom je pirjan s lukom, mrkvom i suhim šljivama na maslinovu ulju i prošeku – te jastog kuhan u vinu grk služen uz tradicionalne žrnovske makarune. Vrijedni pažnje su i brudeti, bakalar na bijelo a la Klaudio te jela od hobotnice pripremljene na buzaru, na tripice i kao polpete. Vinska karta temelji se na pelješkim crnim i korčulanskim bijelim vinima.

Neponovljiva je to lokacija za jedinstven gastronomski doživljaj “u režiji” obitelji Bojić, koji je davne 1974. počeo dida Cvijo, a s puno ljubavi i truda nastavljaju Ana, Dado i Ante. Mjesto je to koje jednostavno ne smijete zaobići kada ste u posjetu prekrasnoj Korčuli.     

>> Novo mjesto u gradu za uživanje u vrhunskim gastro poslasticama

>>Otvoren novouređeni restoran Ville Ariston u kojoj su ljetovali Kenendyevi i Coco Chanel

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije