Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istine i zablude

Svinjska mast opet u igri! Zdravija je od maslaca

maslac
Foto: Thinkstock
27.03.2014.
u 12:00

Na listi "opasne" hrane sada su šećeri, bijela brašna i sol. Doručkujete li voće bez masti koje će razgraditi vitamine, niste na dobitku

Zdravlje srca i krvnih žila nije povezano s mastima koje konzumiramo! Koliko vam god to nevjerojatno zvučalo, tabue o uzročno-posljedičnoj vezi između koronarnih bolesti i masne hrane ruši nova studija Britanske zaklade za srce koja je objedinila čak 72 istraživanja provedena na uzorku od 600 tisuća ispitanika.

Masti i proteini polako, ali sigurno vraćaju reputaciju zdrave hrane, a glavni krivci za bolesti postaju – ugljikohidrati.

Brašna i šećeri neželjeni

Dr. Rajiv Chowdhury voditelj je dosad najopširnijeg istraživanja, prenosi Business Insider. On objašnjava da su glavni neprijatelji zdravlja bijeli kruh, bijela riža, krumpir, rafinirani šećeri i industrijski obrađene soli...

Apsolutni hit u gastronomiji, uz nedodirljivo mjesto koje na tronu poželjnih masti drži ekstradjevičansko maslinovo ulje, jest svinjska mast. Gledate li na masne kiseline koje sadrži, svinjska mast bolja je od maslaca. Sadrži 60 posto mononezasićenih masti, a te masti povezane su s niskim rizikom od srčanih bolesti. Maslac, za usporedbu, sadrži 45 posto mononezasićenih masti.

Većinu mononezasićenih masti u svinjskoj masti čini oleinska kiselina, vrlo zdrava masna kiselina koja pomaže radu srca i koja je povezana s manjim razinama lošeg LDL kolesterola.

Masti koristimo u svakodnevnoj prehrani i one su, nakon ugljikohidrata, najvažniji izvor energije za organizam i važan izvor vitamina A, D, E i K jer su to vitamini topivi u mastima – objašnjava mg. Mirela Marić, nutricionistica iz poliklinike Aviva.

Među tabue također svrstava podjelu na dobre i loše masti.

– Postoji dobar i loš unos masti. Loš je ako nam se glavnina prehrane temelji na zasićenim mastima poput masnog mesa, maslaca, hidrogeniziranih masti i slično, dok su puno prihvatljivija maslinova ulja, biljna ulja bogata omega-3 masnim kiselinama te masti iz plave ribe i orašastog voća. Uravnotežimo li unos dobrih i loših masti i ako one ne prelaze 30 posto dnevne energije dobivene kroz masnoću, postižemo prehrambenu ravnotežu unosa masti – precizna je magistrica Marić.

– Želimo li konzumirati samo namirnice iz kojih se dobivaju dobre masti, moramo paziti da koristimo što je više moguće biljne namirnice bogate nezasićenim masnim kiselinama, kao što su to maslinovo, suncokretovo, repičino i sojino ulje, avokado, masline i orašasto voće.

Također, barem tri puta tjedno trebalo bi konzumirati ribu zbog izvora omega-3 masnih kiselina. Smanjimo li ukupne masnoće i životinjske masti koje jedemo – masno meso, svinjetinu, punomasne mliječne proizvode i drugo – regulirat ćemo kolesterol – dodaje. Nutricionistica objašnjava da pravilan odabir masti mjesto u prehrani ima već u prvom dnevnom obroku.

Nema do dobrog doručka

Doručak je izrazito važan, daje energiju za cijeli dan, jača imunitet i pomaže pri gubitku suvišnih kilograma. Kako? Jednostavno, aktivira bazalni metabolizam.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

Doručak opskrbljuje potrebnim vitaminima, mineralima, tekućinom, antioksidansima i vlaknima, pogotovu konzumirate li žitarice i mlijeko, voće, povrće, integralni kruh s margarinom, svježe cijeđene sokove... Problem visoke razine kolesterola, koji je vrlo čest bez obzira na životnu dob, savjetuje nutricionistica Marić, možete riješiti ograničavanjem unosa namirnica bogatih kolesterolom poput proizvoda od bijelog brašna, punomasnih mliječnih proizvoda, mesa ili ribe prženih u dubokom ulju.

Preporučuju se za prehranu žitarice i proizvodi od žitarica, meso, zamjene za meso, riba, masti i ulja, margarin, obrano mlijeko, svježi posni sirevi, voće i povrće, juhe, zamrznuti deserti poput jogurta, sladoleda, sorbeta, voćnog sladoleda s niskim udjelom masnoća i šećera, keksi, kolači ili pite pripremljeni samo s bjelanjkom, obranim mlijekom, biljnim uljem ili margarinom, ali nikako ne dodatno šećerenje – savjetuje magistrica.

Hrvati konzumiraju relativno malo voća, što je krivi koncept jer voće treba biti zastupljeno u barem dva dnevna obroka, najbolje u doručku, užini ili međuobroku. Uz to, sjemenke lana sjajna su i posve zanemarena namirnica u široj prehrani.

Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL

Foto: Marijan Sušenj/Pixsell

Ponovna popularnost margarina mnoge je zbunila, no on je, pojašnjava magistrica Marić, jedan od najpopularnijih proizvoda koji se proizvodi od biljnih ulja. K tome, margarini kakvi se danas proizvode obogaćeni su vitaminima, najčešće E, A i D topivima u mastima.

– Hidrogenizirane masti, od kojih su se nekada proizvodili margarini, više se ne upotrebljavaju, a njihove moderne inačice nutricionistički gledano na visokoj su razini kao proizvodi biljnog porijekla i ne mogu sadržavati kolesterol. Štoviše, njihov je profil masnih kiselina poželjan jer sadrže više nezasićenih masnih kiselina i manje zasićenih, koje su prepoznate kao nepoželjne za zdravlje.

>>Ovo su namirnice s crne liste! Izbacite ih iz hladnjaka već danas

>>Maslac će ukloniti mrlju od tinte, očuvati sir...Evo kako ga još možete iskoristiti u kućanstvu

Komentara 29

MO
modovisisajteMaraschino
12:58 27.03.2014.

rafinirana ulja su živo zlo... ali ni ova tvornički obrađena i napravljena mast i maslaci teško da mogu biti kvaliteni i zdravi kao što su domaći. no na kraju dubina džepa određuje kako ćemo se hraniti, a ne neka istraživanja koja se naručuju i plaćaju da prikažu određene rezultate

Avatar jabarabaagodinaslaba
jabarabaagodinaslaba
13:00 27.03.2014.

Hahaha. Imam kod kuće još samo 15 litara ekstra djevičanske svinjske masti. Na jesen će, ako Bog da, biti više. Jednom mi je dalmatinski ribar rekao da oni skuplju ribu ne jedu nego prodaju kojejakvim budalašima koji se pale na "delicije" i kupe si - krmenadl. Nije ribarski posao baš lagan , a od ribe se tanko kaka.

DU
Deleted user
15:17 27.03.2014.

U mojoj Slavoniji svinjska mast se koristi, valjda od vajkada! Mene je mati ličila svinjskom masti, topli komad slanine privijen na ubodnu ranu u kojoj ima nečistoća ili trn, preko noći slanina bi izvukla. Ubodno misto je pulsiralo, sićam sem se da nisam mogla spavati, ali u jutro je trn, slamčica, što li, bio na zavoju. Sve što se jede umjereno, zdravo je, a današnji margarin ja više ne jedem, jer se ne topi, nego se kao glina melja po ustima. I ne trebam stručnjaka da mi kaže što mi nepce govori!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije