Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vaš glas

Stanislav Poropat: Moramo se brendirati kao gastrodestinacija

Stanislav Poropat
20.11.2014.
u 19:00

Predavač kuharstva u porečkoj Turističko-ugostiteljskoj školi ‘Antun Štifanić’ upozorava na estradizaciju gastronomije i činjenicu da se uvoznom hranom ne možemo brendirati

Gastronomija, dobra hrana, dobro vino, ulje, autohtoni proizvodi... Sve je to, uključujući kuharske zvijezde, roba koja se dobro prodaje. Manje je važno kuha li netko od trenutačnih kuharskih zvijezda zaista dobro, a više da zauzima mjesto “u televizorima”.

– No, i u tome se ipak našlo i nešto dobro. Poraslo je zanimanje mladih za kuharsko zanimanje. Ne značajno, ali jest – kaže Stanislav Poropat, stručni učitelj kuharstva i predavač u porečkoj Turističkoj školi “Antun Štifanić”. – Još je riječ o skromnim brojkama, samo 24 učenika na godinu, a trogodišnje školovanje završi ih 80 posto. No, ni interes svih za razvoj u tom zvanju nije isti. Dvadesetak posto su istinski talenti i žele učiti, a ostali biraju kuharstvo jer računaju s tim da će brzo naći siguran posao – kaže Poropat. A posla bi za kuhare, da ih je i više, bilo napretek kada bi se Hrvatska ozbiljno pozabavila pokušajima da se brendira kao gastronomska destinacija.

– Zemlja smo s prebogatom i raznolikom gastronomskom tradicijom – od uzgoja do pripreme hrane – ali kaskamo u prezentaciji onoga što imamo. Posljednjih je godina napravljen pomak, doduše skroman, no još smo miljama udaljeni od susjeda, Austrije, Italije, pa čak i Slovenije, kojima je gastronomija važna stavka u turističkom kolaču. Pogledajte koliko je truda i vremena uloženo u brendiranje istarskog pršuta i zaštitu njegove autohtonosti a da, zabrinjavajuće je, gotovo i nema ozbiljnog uzgajivača svinja u Istri.

>>Hranio se 60 dana samo 'zdravom' hranom punom šećera – evo što mu se dogodilo!

>>6 od 10 žena priznaje: Udebljamo se u hladnim mjesecima i to zbog ovog

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije