Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOSLAVAČKA KAPLJICA

Škrlet glavna uzdanica mladog vinara Voštinića

Tomislav Voštinić
Foto: K. Škrinjar i Ž. Suhadolnik
1/3
29.05.2015.
u 10:12

Na Graberskom brdu blizu Ivanić Grada obrađuje 3,5 hektara vlastitih vinograda. Najviše je, primjereno za to područje, domorodnog škrleta, oko 70 posto

Tomislav Voštinić relativno je novo ime na našoj vinskoj sceni, ali već daje naslutiti da će biti i zapaženo. Živi u Ivanić Gradu, vinogradi su mu, i vrlo lijepa klijet s atraktivnom kušaonicom na Graberskom brdu, u Ivanićgradsko-voloderskom vinogorju. Na visini su od 195 metara, to je brdo najviši vrh od Medvednice do Moslavačke gore. Ima tamo loze još od 1936. godine, od djeda i bake Klasnić, pa se i vinarija zove Voštinić – Klasnić.

Sada Tomislav živi od vina; prije toga osam je godina bio optičar u obiteljskoj radionici. No, zagrijao se za vinarstvo, promijenio profesiju, studirao je na Veleučilištu u Požegi a radio je i u Moralićevoj vinariji u Božjakovini. Stručni mu je suradnik, ali i bliski prijatelj Miodrag Hruškar iz Vinoeksperta.

Obrađuje 3,5 hektara vlastitih vinograda i još ima 1,5 ha s crnim sortama u Suzi u Baranji. Najviše je, dakako primjereno za to područje, domorodnog škrleta, oko 70 posto. Ima i muškat otonel i žuti (tek posađen), graševinu i chardonnay. Od crnih ima cabernet sauvignon i merlot (za bordošku kombinaciju) koje trži pod imenom „red“,  te syrah koji posebno buteljira. Brend gradi na škrletu, i to vrlo uspješno, to vino zavređuje sve pohvale. Rabi najsuvremeniju tehnologiju, prerađuje hlađeno grožđe, škrlet macerira. Okušao se i u ekološkoj proizvodnji, no odustao je, veli da se ne isplati.

Ukupno napravi do 40.000 litara vina godišnje. Neuobičajena mu je oprema boca, a svako vino ima etiketu druge boje.   

I još jedna pohvalna novost za mladog vinara: prvi pokusni pjenušac napravio je 2011. godine, sada već ima 350 boca iz berbe 2012., od škrleta.

>> Kutjevački vinar počastio HDZ-ovce pobjedničkim vinom

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije