Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savjeti chefa brnčića

Donosimo 5 savjeta za savršen roštilj!

27.02.2013., Zagreb - OXBO restoran, Double Tree by Hilton. Priprema Steaka, specijaliteti restorana. Photo: Danijel Berkovic/PIXSELL
30.04.2015.
u 08:38

Meso se okreće samo jednom pa pripazite da bude dovoljno pečeno prije okretanja

Ima nešto u tom mirisu dima i pečenog mesa što izaziva zazubice i poziva na okupljanje oko vatre.

Za sve je "kriv" predak iz špilje kojem je komad mesa pao u vatru i koji je tako udario temelje načinu pripreme koji ne poznaje granice i svuda u svijetu podrazumijeva druženje oko dobrog zalogaja.

Roštiljada je prava prilika za druženje oko žara te pripetavanje kako što treba pripremati, kada i koliko peći. Sezona se otvara, dakako, već ovaj vikend.

Znalci roštilja i oni koji to tek planiraju postati već su naveliko u nabavi mesa jer, ma koliko se jednostavno činilo, i meso koje se peče na žaru ili vulkanskom kamenju zahtijeva pripremu.

Idealno bi bilo da odleži, dakako u kontroliranim uvjetima, no malo tko to ima kod kuće. Goran Brnčić, chef u OXBO Urban Bar & Grillu hotela Double Tree Hilton u Zagrebu, prenio nam je nekoliko savjeta koji će dobro doći majstorima amaterima:

– Meso koje birate za pečenje na roštilju ne smije biti krto, zato je vratina, k tome lijepo prošarana masnijim dijelovima, idealna. Uz nju bih za prijatelje pripremio pljeskavice s ribanim sirom, npr. gaudom i sitno kosanim špekom. Svakako ih pripremite dan prije, razdvojite folijom i ostavite u frižideru.

S kobasicom ne griješite

Kobasice su uvijek dobar izbor, a za roštilj birajte one malo pikantnije – savjetuje chef Brnčić.

Dodaje kako na roštiljima uvijek ima djece koja vole pileća krilca te ražnjiće od piletine i povrća koje je jednostavno pripremiti.

– Odabir mesa tek je prvi korak, a slijedi ga mariniranje. Osobno sam ljubitelj suhih marinada koje pripremam tako da pomiješam omiljene začine i meso uvaljam u njih. Tako nema viška ulja koje se cijedi i nepotrebno masti meso. Kobasice i pljeskavice ne treba marinirati, no povrće i piletinu za ražnjiće svakako treba jer je to poprilično suho meso.

Što god spremali, važno je da barem sat vremena prije pečenja ostavite na sobnoj temperaturi da 'dođe k sebi'. Nema prave formule ni minutaže za pečenje steaka, sve je u intuiciji – kaže chef Brnčić. I prepoznavanje trenutka kada je meso pečeno i traži okretanje svodi se na osjećaj.

Iznenadite vegetarijance

No kako se među ljubiteljima mesa vegetarijanci ne bi osjećali zakinutima, na jelovnik za otvaranje sezone roštilja uvrstite i nešto po njihovu ukusu. Želite li se posebno potruditi, složite ražnjiće od povrća s tofuom, ispecite povrće koje ste posolili da pusti vodu i ne štedite na umacima.

Umaci su posebna priča i mogu podići i najjednostavniji roštilj, pa čak i ako ne uspije baš kao ste očekivali – kaže chef Brnčić. Predlaže 'vatrogasnu mjeru' koja će spasiti svaku pogrešku, a dobro pečenom mesu biti kruna. – Vrlo je jednostavno napraviti barbeque umak tako da pomiješajte kečap, senf, sitno sjeckani luk, malo tabasca (a za hrabrije malo više), sjeckani peršin i med. Sve dobro izmiješajte. Savjetujem vam i tzatziki umak koji možete napraviti vrlo brzo, a lagan je i osvježavajući. Naribajte svježi krastavac, nježno ga stisnite da pusti višak vode pa pomiješajte s kiselim vrhnjem, malo soli i sitno sjeckanim češnjakom. Obilno dodajte nasjeckane metvice.

U slast!

>>Ovo je majstorski burger u pecivu koji morate probati

Ključne riječi

Komentara 26

FR
franjo
10:16 30.04.2015.

To je skoro sve pogrešno od ovih novih kuvara majstora... Doduše se meso okrene jednom, ali ako hoćete da maso ima ukus mesa onda nikakve marinade ne trebaju , već se posoli i popapri na kraju kad se skida saa roštilja. Sve drugo je nula. Te marinade su izmislili mesari da im pokvareno meso ne smrdi . Marinada samo izgori na pravom roštilju.

SA
sargu123
10:40 30.04.2015.

Ako slučajno plane vatra ispod mesa na roštilju gasi se pivom, ne vodom. Miris i okus tada su još bolji!

KM
kaligula minus
14:28 30.04.2015.

Nema do savjeta da neš ne treba biti ni pretanko ni predebelo, i da žar ne treba biti ni preslab i prejak. Otvoreni su mi horizonti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije