Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ PRVE RUKE

Prosseco, diskretni ples mjehurića ...

prosseco
Foto: Vila Sandi
1/26
25.03.2015.
u 15:00

Prošek je cjenovno pristupačan u odnosu na svoje francuske ili kalifornijske pjenušave srodnike. Vila Sandi jedan je od najpoznatijih proizvođača prošeka u Venetu, a njihova su vina sjajan spoj umjetnosti, nasljeđa i poljoprivrede venetskog kraja već stoljećima

 Suho, limunasto, prošarano mjehurićima, lagano “frizzante”, kako bi Talijani rekli, prosseco je vino koje osvježava, krijepi, potiče na smijeh... Tako fino, a opet nije pjenušac. Prosseco je vino koje se radi od grožđa uzgojenog u sjevernoj talijanskoj regiji Veneto, u podnožju Alpa. Svijetlo vino, cjenovno pristupačno i – zabavno ga je piti. Ponekad ga rade u kombinaciji s malom količinom pinot blanca i pinot grigija i to metodom Charmat koja omogućava da vino prolazi kroz drugu fermentaciju u tankovima. Proces fermentacije je kraći što dopušta prošeku da sačuva svježinu i okus grožđa. Svijetle je boje, s notom citrusa, dinja, limuna, badema i meda, a idealno je ljetno vino. To je svježe i čisto vino čiji nježni diskretni mjehurići prizivaju tanjur plodova mora, liganja, rakovica, salate, ali ne i tjestenine. Većina prošeka najboljima će se pokazati ako se konzumira unutar tri godine, a neke sorte i proizvođači čuvaju i ih do sedam. Nadomak Veneta nalazi se čak i gradić Prosseco pa ni ne čudi što je prosseco omiljeno vino na području nekadašnje Mletačke Republike. Idealan je kao aperitiv ili “ombretto” te sjajan partner u miješanim pićima poput aperol spritza ili najpoznatijeg venecijanskog koktela – Bellini. Prošek je cjenovno pristupačan u odnosu na svoje francuske ili kalifornijske pjenušave srodnike. Vila Sandi jedan je od najpoznatijih proizvođača prosseca u Venetu, a njihova su vina sjajan spoj umjetnosti, nasljeđa i poljoprivrede venetskog kraja već stoljećima. Prosseco Il Fresco Rose ima oko 11,5% alkohola, nježno je ružičaste boje, voćno-cvjetnog bukea, suh, svjež... Servirajte ga na temperaturi od 6-8 stupnjeva. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije